Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Roodpootvalk

Falco vespertinus

Terwijl bij sommige valken de mannetjes en vrouwtjes niet van elkaar te onderscheiden zijn of slechts een iets ander kleed hebben zien het mannetje en het vrouwtje van de Roodpootvalk er volkomen anders uit. Een beginnende vogelaar die voor het eerst een paartje van deze soort ziet zou gemakkelijk kunnen denken met twee soorten van doen te hebben.

Roodpootvalk man
Fotograaf: Luc Meert

Herkenning

Ongeveer even groot als torenvalk en boomvalk. Het mannetje is niet te verwarren met andere soorten: donker leigrijs met een rode broek en poten. Het vrouwtje is blauwgrijs van boven, maar is aan de onderzijde oranje-bruin en heeft een bruinige kop met een donker masker. Juvenielen hebben een lichte kop met een donker gezichtsmasker en een korte, duidelijke baardstreep.

Verspreiding

De soort broedt niet in Nederland en wordt niet jaarlijks gezien. Als er een sterke oostenwind is tijdens de trektijd, kan er een influx plaatsvinden. Dit gebeurt zowel in het voorjaar als in het najaar. Als het in het najaar plaatsvindt, zie je voornamelijk jonge vogels.

Het Europese broedgebied van de roodpootvalk beperkt zich tot centraal Oost-Europa. Ze trekken in (grote) groepen. Daarbij leggen ze flinke afstanden af, want de meeste Roodpootvalken overwinteren in zuidelijk Afrika.

Biotopen

Roodpootvalken komen vooral voor in open gebieden zoals grassteppe en uitgestrekte heidegebieden. Vanwege hun jaagmethode hebben ze hogere uitval mogelijkheden nodig, zoals solitaire bomen of palen. Tijdens influxen en in de trektijd kunnen ze overal langskomen, maar worden vaak gezien bij vennen vanwege de aanwezigheid van libellen.

Levenswijze

Ze eten vrijwel uitsluitend insecten en daarvan voornamelijk libellen die ze vangen in de vlucht.

Laatste waarnemingen

Foto's