Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
De purperreiger, zomervogel in Nederland, heeft een fascinerende jachttechniek. Geruisloos beweegt hij zich door het riet waarin hij bijna onzichtbaar is. Behoedzaam verlaat de vogel de beschutting van de rietkraag. Als hij een prooi in de gaten krijgt, gaat de lange nek langzaam naar beneden tot hij bijna horizontaal boven het wateroppervlak hangt. Die houding wordt soms minutenlang volgehouden waarna hij met een korte, maar krachtige stoot de prooi vangt.
78-90 cm. Verschilt van blauwe reiger door kleiner formaat en duidelijk donkerder verenkleed. Rug en vleugels leigrijs, in broedseizoen kastanjebruine, verlengde schouderveren. Kruin en kuif zwart; borst kastanjebruin met zwart aan zijden; sterk gestreepte, roodbruine nek. Juveniel meer zandkleurig, met kastanjebruine kruin en zonder zwarte strepen op kop en nek. Heeft meer ‘slangachtige’ kop en nek dan blauwe reiger. Vliegt met ingetrokken, meer ‘doorgezakte’ nek en snellere vleugelslag dan blauwe reiger; tenen van purperreiger zijn langer.
Komt voor in Europa en Zuid-Afrika, in Zuidoost-Indië tot Indonesië. Overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara. Noordelijk populaties zomergast; zuidelijke en oostzuidelijke populaties deels standvogel. In Nederland doortrekker.
Gebonden aan natte gebieden met hoge en dichte, opgaande vegetatie, waarin nesten gebouwd worden. Ondiepe, voedselrijke wateren met vlakke bodem en zonder rotsen en dergelijke, meestal omgeven door dichte, opgaande vegetatie.
Voedsel
Foerageert, vanuit een stilstaande houding, op vissen en insecten, vooral in de vroege ochtend en avond. Neemt ook wel kleine zoogdieren en amfibieën.
Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 3-6, zelden 7-8. Verschillend in vorm, elliptisch tot buikig, gedrongen tot langwerpig. Glad, niet glanzend. Licht groenachtig-blauw. Formaat 56,3 x 40,9 mm.
Lijkt op dat van blauwe reiger, maar meestal zwijgzaam.
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY