Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Pimpelmees

Cyanistes caeruleus

De Pimpelmees is een talrijk vogeltje. Zeker als er in de winter gevoerd wordt, kan de vogel in elke stadstuin in Europa aangetroffen worden. Meestal trekken de vogels niet weg, maar in sommige jaren vertrekken in de herfst grote groepen uit noordelijk Europa om de winter meer zuidelijk door te brengen. Pimpelmezen kunnen tijdens de broedtijd heel fel hun territorium verdedigen. Niet alleen soortgenoten maar zelfs de veel grotere Koolmees wordt dan aangevallen en weggejaagd.

Pimpelmees
Fotograaf: Truus Aletta Maan

Herkenning

11,5 cm. Opvallendste kleuren blauw en geel. Kleine beweeglijke mees. Kruin, vleugels en staart blauw, oorstreek wit, bovendelen groen en onderdelen geel. Zwarte omlijning van blauw en wit op kop geven kenmerkende uitdrukking. Zwarte lengtestreep over buik, maar minder duidelijk dan bij koolmees. Juvenielen in zomer en vroege najaar zijn vager gekleurd, met blauwe delen van adulten groeniger en geel vager. Buiten broedseizoen vaak samen met andere mezen. Vaak in steden en dorpen, waar vooral in nestkasten wordt gebroed.

Verspreiding

Komt voor in Europa, gebieden rondom de Zwarte en Kaspische Zee en in West-Rusland. In Nederland een zeer talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in zeer groot aantal.

Biotopen

Veel in parken en tuinen. Natuurlijke habitat is gemengd en loofbos, minder algemeen in naaldbos. Buiten broedseizoen en op trek vaak in laag struikgewas, heggen, geïsoleerde bosjes, etc.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk ongewervelden. Klimt vaak langs stam omhoog als boomkruiper; foerageert overigens op takken en twijgen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 7-12, soms 5-16. Buikig, glad en enigszins glanzend. Wit. Zeer verschillend getekend met lichtrode, purperachtig-rode of roodachtig bruine grotere en kleinere vlekjes of spikkels, meestal een zone rond de stompe pool. Formaat 15,6 x 12 mm.

Geluid

Veel variatie. Kenmerkende zang helder 'tsie tsie tsie tirrrr'. Roep 'tsie', 'sisisi' en hardere roepen die op die van koolmees lijken.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's