Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Orpheusspotvogel

Hippolais polyglotta

De orpheusspotvogel is een schaarse vogel die in Nederland steeds meer wordt waargenomen. Meestal in mei of juni, waarbij de zang hem onderscheidt van de bij ons talrijkere spotvogel.

Zingende Orpheusspotvogel
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

13 cm. Lijkt sterk op spotvogel. Heeft evenals deze groene bovendelen, gele onderdelen, gele wenkbrauwstreep, donkerder vleugels en staart en witte onderstaartdekveren. Sommige individuen zijn eerder bruin dan groengeel. Beste onderscheidende kenmerken van spotvogel zijn kortere vleugels (als gevolg van kortere handpennen die minder voorbij tertials uitsteken) en onduidelijke of afwezige vleugelvlek. Hoogste punt van kruin ligt boven, niet achter oog, zodat ronder in plaats van plat kopprofiel ontstaat. Poten bruinig of bruingrijs.

Verspreiding

Broedt van Zuidwest-Duitsland tot Portugal en in Italië, noordelijk Marokko, Algerije en Tunesië. Trekt in de winter naar zuidelijk West-Afrika. In Nederland een uiterst schaarse broedvogel, wegtrekkend.

Biotopen

Goed begroeide plaatsen met veel ondergroei, zoals boomgaarden, bosjes, tuinen, parken, bij moerassen, langs rivieren, etc.

Levenswijze

Voedsel
Insecten en bessen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, soms 3-5. Buikig. Glad en glanzend. Als die van de spotvogel. Licht purperachtig-roze, vaak meer roze aan de spitse pool en lichtpurper aan de stompe pool. Schaars zwart gespikkeld en gevlekt, soms met een dunne haarlijn of zwakkere vuile haarlijn. Formaat 17,7 x 13,2 mm.

Geluid

Roep 'tik', 'whiet'. Zang sneller, minder herhalend en babbelender dan van spotvogel, lijkt op zang van tuinfluiter, met musachtige tsjilpende geluiden. Heeft niet 'diederoiet' van spotvogel. Sommige individuen imiteren beter dan andere.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's