Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Nachtegaal

Luscinia megarhynchos

Nachtegalen zijn fabelachtige zangers die een hoofdrol spelen in menig gedicht en toneelstuk. Je zou dus verwachten dat een dergelijke schoonheid alleen te horen zou zijn in ongerepte natuurgebieden, maar dat is niet zo. Met een bescheiden stadsparkje met wat ondergroei neemt de Nachtegaal ook genoegen, waarbij hij dan ook nog bij voorkeur de verguisde Brandnetels uitkiest om zijn nestje onder te bouwen.

Zo klinkt de nachtegaal
Een zingende nachtegaal. Fotograaf: Vincent Vuik

Herkenning

16,5 cm. Lijkt erg op noordse nachtegaal. Bovendelen donkerbruin, onderdelen lichter; borst, flanken en onderstaart uniform beige, buik wit. Witte oogring. Staart bijna zo rossig als van gekraagde roodstaart. Belangrijkste kenmerken ter onderscheiding van noordse nachtegaal zijn de effen borst en het grotere contrast tussen staart en bovendelen. Juveniel gevlekt en gestreept, als juveniele noordse nachtegaal. Gedrag als van noordse nachtegaal: blijft altijd in dekking en moeilijk te zien te krijgen. In tegenstelling tot wat de naam suggereert zingen beide soorten nachtegalen ook overdag.

Verspreiding

Broedt in Europa, Zuidwest- en Centraal-Azië en een deel van Noord-Afrika. Trekt in de winter naar Afrika, van Senegal tot Ethiopië en Tanzania. In Nederland een vrij talrijke broedvogel, wegtrekkend.

Biotopen

Sterke voorkeur voor dichte ondergroei voor hun dekking. Meestal is dit in loofbossen die een sterk ontwikkelde struiklaag hebben, maar ook in dichte houtwallen. De soort foerageert in de dikke strooisellaag op de bodem van het bos.

Levenswijze

Voedsel
Ongewervelden, die voornamelijk op of dichtbij de grond of in lage struiken worden gevonden. Vliegt soms op om insecten te vangen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, zelden 3-7. Buikig. Glad en enigszins glanzend. De grondkleur dof blauwachtig-groen tot grijsachtig-groen, is wisselend overdekt met een roestige tint die soms de grondkleur bedekt en een zandkleurige of roodachtig-bruine kleur geeft. De roodachtige kleur is soms beperkt tot de stompe pool; of zichtbaar als een fijne vlekking op een groenachtige achtergrond. Als bij de noordse nachtegaal verschijnt de roodachtige tekening meestal als een bijna effen tint. Kalkachtig-witte spatten of vuil zijn vaak aanwezig. Formaat 20,8 x 15,6 mm.

Geluid

Roep 'whiet', laag 'krrrr', 'tak tak'. Zang luid, melodieus en langdurig, lijkt erg op zang van noordse nachtegaal, maar is wat sneller. Heeft een karakteristiek crescendo, maar geen ratelende reeksen en grote lijsterachtige tonen.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's