Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Meerkoet

Fulica atra

Meerkoeten lijken misschien wat saaie zwarte vogels, maar in de aanloop naar het broedseizoen laten ze zien dat het echte vechtersbazen zijn die hun territorium en partner met grote inzet verdedigen. Al die agressie staat in schril contrast tot de liefdevolle en zorgzame manier waarop ze hun eigen jongen beschermen tegen ieder denkbaar gevaar.

Meerkoet
Fotograaf: Vincent Vuik

Herkenning

38 cm. Een geheel zwarte, ronde watervogel met glanzende zwarte kop en nek en witte bles en snavel. In vlucht is smalle, witte achterrand aan binnenvleugel zichtbaar. Poten groen met grote gelobde tenen. Juveniel bruingrijs met bleekgrijze kop, keel, voorkant van nek, borst en buik. Vliegt half rennend, half vliegend van water op. Duikt waterplanten op en neemt kenmerkend sprongetje alvorens te duiken.

Verspreiding

De meerkoet komt in geheel gematigd Europa en Azië voor. In Nederland zeer talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in zeer groot aantal.

Biotopen

Broedt langs meren, plassen, langzaam stromende rivieren, parkvijvers etc. Buiten broedseizoen in groepen op grotere meren, riviermondingen en andere brakke wateren.

Levenswijze

Voedsel
Verzamelt op uiteenlopende manieren groene delen en zaden van waterplanten, schelpdieren, insecten en hun larven.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 6-9, soms 5-15. Buikig, glad en enigszins glanzend. Licht isabelkleurig, tamelijk gelijkmatig met donkerbruine en zwarte stippen en vlekken getekend. Formaat 52,6 x 36,2 mm.

 

Geluid

Gewone roep een kort en luid 'kowk' of 'kewk'. Verschillende tweelettergrepige geluiden zoals 'kt-koewk' en een explosief 'pfwit'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's