Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kwak

Nycticorax nycticorax

Deze nachtreiger dankt zijn naam aan zijn vluchtroep, een wat nasaal en zacht kwak. Het is een zeldzame soort die in Nederland wel is toegenomen. Veel vogels daarvan zijn nazaten van uit gevangenschap ontsnapte vogels.

Kwak
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

58-65 cm. Een kleine, gedrongen reiger met vrij korte poten. Volwassen met zwarte rug, lichte onderdelen, zwarte kruin en 2-3 lange van achterhoofd tot op rug afhangende witte veren. Oog rood, poten geelachtig (in broedseizoen roze), forse zwarte snavel. Juveniel donkerbruin met vuilwit gevlekte bovendelen; onderdelen grijzig met donkere streping. Heeft in vlucht gedrongen verschijning, met sterk ingetrokken nek en zonder (ver) uitstekende poten. Blijft overdag in dichte dekking; voornamelijk in schemering en 's nachts actief.

Verspreiding

Broedvogel in de Verenigde Staten en Canada, Europa, Zuidwest-, Centraal- en Oost-Azië. Standvogel in zuidelijk Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië en Japan. Wintergast in Mexico en op Sumatra en het schiereiland Malakka. In Nederland een uiterst schaarse broedvogel, gedeeltelijk wegtrekkend.

Biotopen

Bouwt nest in bomen, soms in rietvelden. Roest in bomen. Heeft voorkeur voor ondiepe meren, poelen, lagunes, rivieren, moerassen en andere waterrijke gebieden met ondiep zoet stilstaand of langzaam stromend water.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk amfibieën, vis en insecten; foerageert 's nachts of in de schemering.

Eieren
Aantal eieren 3-4, soms 5 (6). Elliptisch tot buikig. Glad, niet glanzend. Licht groenachtig-blauw. Formaat 49,5 x 35,3 mm.

Geluid

Roep een kort en raafachtig: 'wok' of 'kwook', gewoonlijk in vlucht.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's