Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kuifleeuwerik

Galerida cristata

De kuifleeuwerik houdt van braakliggende terreinen en droge zanderige vlakten. In de vorige eeuw kende de kuifleeuwerik een opleving in Nederland. Nu zijn ze als broedvogel in Nederland vrijwel verdwenen, vermoedelijk door de afname van braakliggende terreinen.

Kuifleeuwerik
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

17 cm. Gemakkelijk te herkennen aan lange, puntige kuif, evenals theklaleeuwerik; kuif valt zelfs op als hij niet opgericht is. Verenkleed bruin of grijsbruin, met brede, soms vage, zwarte streping op bovendelen. Kop wat meer getekend dan van veldleeuwerik, met donkere snorstreep en donkere streep onder oog. Borst sterk donker gestreept, doorlopend tot op flanken. Buik grijzig wit. Staart vrij kort, zwart met bruingele buitenste staartpennen. Snavel lang en sterk. Volle borst geeft zware, ronde verschijning. Vlucht sterk golvend, met flappende vleugelslagen. Brede vleugels en korte staart veroorzaken compacte indruk. Meestal alleen, paren of in families, maar nooit in groepen. Gewoonlijk vrij tam en rent liever dan op te vliegen.

Verspreiding

Komt voor in Europa (ontbreekt in Scandinavië en in het Verenigd Koninkrijk), Midden-Oosten, Noord-Azië tot Zuid-Korea, Noord- en Centraal-Afrika. In Nederland uiterst schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen

In Nederland waren de laatste broedgevallen voornamelijk te vinden op in aanbouw zijnde nieuwbouwwijken.

Levenswijze

Voedsel
Ongewervelde dieren, zaden en bladeren, neemt voedsel van grond of graaft met snavel.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-5, soms 6. Buikig. Glad en glanzend. Grijsachtig-wit of geelbruinachtig-wit. Fijn geelachtig, geelachtig-bruin of lichtgrijs gespikkeld en onduidelijk gevlekt. De tekens kunnen een begrensde zone of een kap aan de stompe pool vormen. Formaat 22,7 x 16,8 mm.

 

Geluid

Roep een zacht ‘dju-ie’ of ’tsuwieuw’. Zingt vanaf de grond, lage zangpost of in vlucht. Zang fluitend en in korte herhaalde frasen, ‘die-die-lieuw’ of variaties hierop. Imiteert ook andere vogels.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's