Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kuifduiker

Podiceps auritus

De kuifduiker is een soort fuut die in zeer kleine aantallen doortrekt en overwintert en broedt in Noord-Europa en IJsland. Hij is te zien langs de Noordzeekust, maar ook wel op binnenwateren. Het expressieve zomerkleed, met de goudgele pluimen aan weerszijden van de kop, staat in schril contrast met het zwartgrijze uiterlijk van volwassen en jonge vogels in de winter. Het is een prachtig gezicht hoe deze actieve vogel telkens met een plons onder water duikt om daarna met een visje of iets anders eetbaars boven te komen. Tijdens het fotograferen is het goed opletten waar ze opduiken, want voor je het weet zijn ze weer onder water verdwenen.

Kuifduiker
Fotograaf: Seraf van der Putten

Herkenning

31-38 cm. Groter dan dodaars, kleiner dan Fuut. In broedkleed met zwarte kop, goudkleurige pluim vanaf ogen tot voorbij achterkop en rode hals. Bovendelen donkerbruin, flanken kastanjebruin; onderdelen wit, behalve grijze anaalstreek. In vlucht met brede, witte spiegel. 's Winters als geoorde fuut, maar zwart van kruin loopt niet door tot onder oog en wit aan kopzijden komt bijna bijeen op achterhoofd; dikkere rechte snavel. Juveniel als adult in winter, maar met bruinere bovendelen en kopzijden bruin gevlekt.

Verspreiding

Broedt in Alaska, Canada, en van IJsland tot Oost-Siberië. Trekt in de winter naar de Noord-Amerikaanse kustgebieden en de Zuidwest-Verenigde Staten en kustgebieden van Noordwest-Europa, Oost-Azië, de Adriatische, Kaspische en Zwarte Zee. In Nederland een wintergast in zeer klein aantal.

Biotopen

Meestal op binnenwateren, beschutte baaien en riviermondingen.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk ongewervelde dieren (vooral insecten en hun larven), ook garnalen en vis. Duikt naar voedsel in ondiep water. 's Winters, op zee, voornamelijk visjes.

Eieren
Aantal eieren in legsel gewoonlijk 4, soms 3-5, zelden 8; grotere legsel in het noordelijk deel van het verspreidingsgebied. Langwerpig buikig of langwerpig ovaal. Glad. Wit. Formaat 45,6 x 31 mm.

Geluid

In broedtijd een lange, lage triller.

Laatste waarnemingen

Foto's