Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Krombekstrandloper

Calidris ferruginea

De krombekstrandloper heeft een opvallende licht gekromde snavel. Deze strandloper komt bij ons voor tijdens de voor- en najaarstrek en wordt dan met name langs de kust, maar ook wel in het binnenland.

Fotograaf: Henk Dikkers

Herkenning

18 cm. Kop, nek, boven- en onderdelen tot aan onderstaart in zomerkleed warm roodbruin; kruin en bovendelen rijkelijk zwart gestreept, borst en flanken soms met witte of zwarte veerrandjes. Onderstaart helder wit, gezicht rondom snavelbasis grijswit, stuit wit met zwarte vlekjes. Vrouwtje wat bleker dan mannetjes, met name op kop, en vaak flanken wat zwaarder gebandeerd. Lange zwarte poten en zwarte gebogen snavel. In winterkleed zijn bovendelen grijs en onderdelen wit, afgezien van grijzige borstvlekken. Lijkt in winterkleed sterk op bonte strandloper, maar heeft andere roep, iets langere poten en snavel, en witte stuit. Juveniel in nazomer lijkt op adult in winterkleed, maar heeft geschubde, geelbruin getinte bovendelen en rozige teint op borst en soms ook op flanken. Op trek vaak samen met bonte strandloper.

Verspreiding

Broedt in Noord-Siberië. Trekt in de winter naar Afrika ten zuiden van de Sahara, kustgebieden aan de Indische Oceaan en delen van Zuidoost-Azië en Oceanië. In Nederland een doortrekker in klein aantal.

Biotopen

Vooral op wadplaten, soms ook op slik en in zeer ondiep zoet water in het binnenland, bijvoorbeeld bij modderbanken en bollenvelden.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk ongewervelden. Foerageert vaker in dieper water dan bonte strandloper; loopt dan tot buik in water en gaat geheel met kop onder.

Eieren
Aantal eieren in legsel 3-4. Ovaal tot kort peervormig. Glad en licht glanzend. Licht tot zeer licht olijfkleurig of groenachtig, of blauwgroen. Donkerbruin, olijfbruin en soms licht violet-grijs gevlekt en gespikkeld. Tekening zeer wisselend. Kleine vlekken eerder talrijk, grote vlekken schaars. Tekening aan de stompe pool meer geconcentreerd, kapvorming mogelijk. Grotere tekens vaak schuinstaand en langwerpig.

Geluid

Roep lijkt op bonte strandloper, maar is meer tweetonig: ’tierrip’.

Laatste waarnemingen

Foto's