Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Krekelzanger

Locustella fluviatilis

De bijna hypnotiserende zang van de krekelzanger is onmiskenbaar. Een mechanisch klinkend zre-zre-zre of dze-dze-dze verraadt zijn aanwezigheid. In Nederland is de krekelzanger zeldzaam, maar toch worden er jaarlijks zingende mannetjes waargenomen.

Herkenning

13,5 cm. Bruin en ongestreept als snor. Bovendelen olijf- of grijsbruin, stuit iets rossiger. Onduidelijke wenkbrauwstreep, keel wit, oorstreek en borst geelbruin en gevlekt, buik wit, flanken en onderstaartdekveren zelfde kleur als bovendelen. Verschillen met snor zijn gevlekte borst en brede witte randen aan onderstaartdekveren. Staart afrond, vleugels vrij kort. Geslachten gelijk, juveniel gelijk aan adult. Blijft doorgaans laag in dekking en is zelden goed te zien, behalve tijdens zang in zangpost. Zingt ook 's nachts. Loopt over de grond als een muis.

Verspreiding

Broedt in Centraal- en Oost-Europa en delen van zuidoostelijk Scandinavië, West-Rusland en Noordwest-Kazachstan. Trekt in de winter naar een groot gebied in zuidelijk Afrika. Zeldzaam in Nederland.

Biotopen

In zijn leefgebied altijd nabij water in uitgebreide moerasgebieden met riet en bomen of struiken. Komt ook voor in open moerassige plaatsen in bos.

Levenswijze

Voedsel
Ongewervelden, die voornamelijk opgespoord worden op de grond of in lage vegetatie.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 7. Buikig tot bijna lang ellipsvormig. Glad en glanzend. Wit. Fijn en dicht gespikkeld met roodviolet, geelachtig-bruin of grijsachtig-bruin. Soms met een dichtere zone rond de stompe pool. Formaat 19,2 x 14,1 mm.

Geluid

Roep laag en krassend. Zang luid, lang aangehouden en monotoon 'dèdèdèdèdè'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames