Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Krakeend

Anas strepera
Krakeend mannetje vliegt
Fotograaf: Gejo Wassink

Herkenning

46-56 cm. Kleiner en slanker dan wilde eend, met steiler voorhoofd. Beide sexen met witte spiegel (soms zichtbaar in rust en opvallend in vlucht), aan voorkant begrensd door zwarte rand en kastanjebruine vleugeldekveren. Mannetje uniform donkergrijs met zwarte onder- en bovenstaartdekveren. Mannetje van dichtbij toont fijne zwarte en witte streepjes op mantel, rug en flanken. Borst zwart gevlekt met op elke veer halvemaan-vormige witte markering; onderdelen wit. Snavel donker grijs, poten oranjegeel. Vrouwtje grijzer en fijner getekend dan vrouwtje wilde eend, met veel minder kastanjebruin aan voorzijde van witte spiegel; zijkant van snavel geel of oranje. Mannetje in eclipskleed als vrouwtje maar met grijzere en donkerder bovendelen. Juveniel als vrouwtje, maar oranje-achtige borst gestreept in plaats van gevlekt.

Verspreiding

Komt in Europa vooral in de gematigde regio's voor. Het uiterste noorden en zuiden behoren niet tot het verspreidingsgebied. Overwinteren in Zuidwest-Europa. In Nederland vaak standvogel. Tot ongeveer 1960 was de krakeend een zeldzame broedvogel.

Biotopen

In broedseizoen bij voorkeur ondiep, stilstaand of langzaam stromend open water met goede dekking. Buiten broedseizoen beschutte plaatsen in natte gebieden, meren en riviermondingen.

Levenswijze

Voedsel
Foerageert voornamelijk zwemmend met kop onder water. Hoofdzakelijk plantaardig: wortels, bladeren, wortelstokken, knoppen, zaden.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 8-12, zelden 7-16. Elliptisch, buikig of soms ovaal, gewoonlijk enigszins gedrongen. Glad en wasachtig. Crèmekleurig of zeer lichtgroen getint. Formaat 53,8 x 38,2 mm.

Geluid

Vrouwtje kwaakt als vrouwtje wilde eend, maar zachter en minder hees. Mannetje een diep, kort nasaal gekwaak: 'èè'.

Laatste waarnemingen

Foto's