Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kokmeeuw

Chroicocephalus ridibundus

Vanaf maart – het begin van het broedseizoen – hebben Kokmeeuwen een mooie chocoladebruine kopkap. Al in juli verbleekt hun bruidstooi en blijft op hun kop een enkel donker vlekje over. De Kokmeeuw is een wijdverspreide meeuwensoort in Europa. Doodgewoon. Zeer algemeen. De meeste mensen lopen hem voorbij. Diegenen die dat niet doen noemen hem achteloos ‘meeuw’. Kokmeeuwen zijn vaak bij mensen te vinden. Schreeuwerds zijn het. Smeerkezen, met hun gepoep. Maar ook heel nuttig. Want ze eten bijna alles. Het zijn net vliegende vuilnisbakken; ze ruimen alles wat wij laten slingeren netjes op.

Kokmeeuw
Zomerkleed Fotograaf: Kees van der Klauw

Herkenning

37 cm. Een slanke meeuw met donkere kopkap; adult in elk jaargetijde te herkennen aan handpennen met zwarte punten, witte voorvleugel en donkerrode snavel en poten. Kop 's zomers chocoladebruin met wit achterhoofd; rug en vleugels bleek blauwgrijs; overig verenkleed wit. Ondervleugel wit met donkere handpennen. Kop 's winters wit met donkerbruine oorvlekken en soms met een paar vale strepen op kruin. Juveniel met vlekkerige geelbruine kop en bruin gevlekte bovendelen; nek, onderdelen, stuit en staart wit; smalle zwarte eindband aan staart. Erg actieve vogel, vaak in grote troepen.

Verspreiding

Verspreiding en voorkomen
Broedt in Europa. In Nederland zeer talrijke broedvogel, gedeeltelijk wegtrekkend, doortrekker en wintergast in zeer groot aantal.

Biotopen

Komt voor in binnenland en langs de kust; broedt, overwintert en foerageert in velerlei biotopen. Broedt bij voorkeur nabij rustig, ondiep water; broedt in kolonies.

Levenswijze

Voedsel
Zeer gevarieerd. Voornamelijk allerlei dierlijk maar ook plantaardig materiaal en menselijk afval; bodemdieren (met name regenwormen) worden gevangen door met de poten te trappelen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3, soms 2, zelden tot 6. Buikig. Glad en zwak tot matig glanzend. Zeer verschillend, meestal licht olijfkleurig, groenachtig of geelbruin, maar kan variëren van licht witachtig-blauw tot diep bruinachtig-geelbruin of bruin. Getekend met stippen, vlekken en krabbels in zwart, zwartachtig-bruin, olijfbruin of olijf, en met zwakkere tekens in nuances van grijs. De tekens meestal goed over het geheel verdeeld, en vaak overvloedig, maar soms schaars. Zelden afwezig. Vaak een krans of kap van tekens aan de stompe pool tot een diep geelbruin aan de stompe pool en worden nog donkerder gemaakt door de kap van zwartachtig-bruine tekens. Formaat 51,9 x 37,2 mm.

 

Geluid

Erg luidruchtig, schor geluid. Meest algemene roepen zijn een scherp 'kwarr' en een kort, zacht 'kek', vaak enige malen herhaald.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's