Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Jan-van-gent

Morus bassanus

De Jan-van-gent is een sierlijke zeevogel met een kenmerkende stijl van foerageren. Als ze een vis zien, duiken ze met hun dolkachtige snavel recht naar beneden. Ze broeden op rotsen langs de Noordzee, zoals Helgoland en de Engelse kust. Bij ons zie je ze met name in het najaar langs de kust.

Fotograaf: John Jak

Herkenning

87-100 cm, spanwijdte 165-180 cm. Een witte zeevogel ter grootte van een gans met lange, smalle, zwartgepunte vleugels; lange nek (vergeleken met meeuwen), puntige staart, lange, puntige snavel. In vlucht heeft lichaam karakteristieke ‘sigaarvorm’. Jonge vogels donker, witgevlekt. Onvolwassen met verschillende stadia van zwart-wit tekening. Vliegt met regelmatige, vrij snelle vleugelslagen, afgewisseld met glijvluchten; duikt tijdens foerageren met de kop naar voren en naar achter gevouwen vleugels in zee.

Verspreiding

Broedt op de Britse Eilanden, de Kanaaleilanden, IJsland, langs de Noorse kust en eilanden in Zuidoost-Canada. Overwintert op de Noord-Atlantische Oceaan, de Baltische Zee en op de Middellandse Zee. In Nederland een doortrekker en wintergast in vrij groot aantal.

Biotopen

Op volle zee en langs de kust.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk vis (20-50 cm); duikt vanaf 10-40 m in zee of vanaf wateroppervlak. Foerageert soms tot op 150 km vanaf kolonie.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 1, zeer zelden 2. Langwerpig buikig. Dof kalkwitte buitenlaag van onregelmatige dikte, op sommige plaatsen is de blauwachtige schaal daaronder te zien. Buitenlaag krijgt roestrode of bruine vlekken en kan afschilferen zodat de onderliggende laag zichtbaar wordt. Formaat 78,1 x 49,1 mm.

Geluid

Op de broedplaats een luid, schor ‘urrah’.

Laatste waarnemingen

Foto's