Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

IJsvogel

Alcedo atthis

De ijsvogel is een van de meest aantrekkelijke verschijningen in waterrijk Nederland. Elk moment van het jaar kun je verrast worden door deze mooi gekleurde standvogel. Dankzij de zachte winters in de afgelopen jaren gaat het voorspoedig met de ijsvogel. Zelfs in vijvers midden in woonwijken duikt deze blauwe flits op. Om te broeden graven de vogels een nestholte uit in een steile wand aan het water. Bij gebrek aan steile oevers vormt de kluit van een omgevallen boom een goed alternatief.

IJsvogel
Fotograaf: Vincent Vuik

Herkenning

17 cm. Een kleine, compacte en kleurige vogel met relatief grote kop en snavel. Kop, nek, staart en bovendelen glanzend kobaltblauw (kop met fijne donkerblauwe dwarsstreping), zwart rond oog, oorstreek roodbruin, nekzijden en keel wit, onderdelen oranje-roodbruin, poten rood. Mannetje heeft geheel donkere snavel, vrouwtje met oranje-rode basis aan ondersnavel. Juveniel minder helder gekleurd dan adult: bovendelen en kop met duidelijk olijfkleurige waas, borst met blauwgrijze waas. Vlucht zeer snel met snorrende vleugelslagen, laag en rechtlijnig over het wateroppervlak, soms met plotselinge wendingen. Zit rustig op een overhangende tak naar prooi te spieden; duikt plotseling neer als prooi binnen bereik is.

Verspreiding

Broedt van gematigde delen van West-Europa en Noord-Afrika tot in Indonesië. Noordelijke populaties zijn trekvogel. In Nederland vrij algemene broedvogel, maar schaars na strenge winter.

Biotopen

Langs water met voldoende dekking in zitplaatsen. Graaft zelf een hol in een zachte steile oever.

Levenswijze

Voedsel
Vooral zoetwatervis, maar – vooral buiten broedtijd – ook waterinsecten, zeevis en garnalen. Zelden ook terrestrische ongewervelden.

Eieren
Eieren zijn wit en bijna rond. Meerdere legsels van 6 a 7 eieren. Formaat 25 x 22 mm.

Geluid

Verschillende kwetterende geluiden, met name een schel en duidelijk (hoewel niet luid) 'tjie' of 'tjie-kie'. Zang is een welluidende mix van kwelende en fluitende geluiden.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's