Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Houtduif

Columba palumbus

De grootste van de Europese duiven is een bekende en opvallende verschijning die zich ook graag laat zien in de buurt van mensen zoals in parken en tuinen. Daar bouwen zij ook vaak hun nesten, maar het zijn slordige bouwvakkers. Het nest is een wat knullig platformpje van twijgjes en het komt regelmatig voor dat de gelegde eieren direct door het nest heen zakken.

Houtduif
Fotograaf: Luc Meert

Herkenning

41 cm. Grootste duif in het gebied. Zwaar gebouwd met zware, volle borst. Verenkleed grijs met donkere slagpennen en donkere eindband aan staart. Gehele borst diep wijnkleurig roze. Meest opvallende kenmerken zijn witte vlekken op zijhals, afgezet met glanzend groen en roze, en de witte banden op bovenvleugels. Snavel geel, iris wit. Zit vaak op daken en in bomen. Baltsvlucht sterk golvend, waarbij met vleugels geklapt wordt. Tijdens trek en in winter vaak in grote groepen.

Verspreiding

Leefgebied van Europa en noordelijk Afrika tot in Azië ten noorden van de Himalya. In Nederland zeer talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in zeer groot aantal.

Biotopen

Broedt in beboste gebieden, aan bosranden, parken en halfopen gebieden. Foerageert op open velden.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk zaden, bessen en groene planten. Soms ook ongewervelden.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2, zelden 1. Buikig. Glad en enigszins glanzend. Wit. Formaat 44,1 x 29,8 mm.

 

Geluid

Luid en laag 'roe koeoe koe'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's