Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Holenduif

Columba oenas

De holenduif is als standvogel een regelmatige maar schaarse bezoeker van onze tuin. De tuin is een hectare groot en is ingericht op het aantrekken van vogels. Zo hangen er enkele druk bezette kauwenkasten. Maar als holenbroeder heeft de holenduif natuurlijk ook belang bij zo’n gerieflijke kast. Elk voorjaar vindt er rond een kast een veldslag plaats tussen kauwen en een paartje holenduiven. Aanvankelijk hebben de duiven de overhand omdat ze vroeger beginnen met nestelen. Maar naarmate de broeddrang bij de kauwen groter wordt, delven de duiven het onderspit. In familieverband belagen de kauwen de duiven die gedesillusioneerd vertrekken.

Holenduif
Fotograaf: Henk Dikkers

Herkenning

33 cm. Kleiner dan houtduif en slanker dan rotsduif. Verenkleed hoofdzakelijk donkergrijs, met glanzend groene zijhals en wijnkleurige borst. Heeft twee vrij onopvallende zwarte vleugelstrepen, slagpennen donker, ondervleugels grijs, staart met zwarte eindband. Vleugels ronder dan Houtduif. Heeft geen wit in verenkleed. Snavel geel. Baltsvlucht opvallend: vliegt in cirkels met opgeheven vleugels. Normaliter schuwer dan houtduif en gedurende broedseizoen geheimzinnig. Broedt in konijnenholen of in boomholtes.

Verspreiding

Komt voor in Verenigd Koninkrijk, Europa, Rusland. Westelijke populatie is voornamelijk standvogel. In Nederland talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen

Open bossen en bosranden. Foerageert vaak in open veld.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk zaden, groen plantaardig materiaal en bloemen. Ook ongewervelden.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2, soms 1. Buikig. Glad en enigszins glanzend. Wit met een enigszins crème-achtige tint. Formaat 37,9 x 29,0 mm.

 

Geluid

Herhaald 'hoe hoe'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's