Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Havik

Accipiter gentilis

De Havik is een echte krachtpatser. Met gemak vangt hij grote prooien als Fazanten en dikke Houtduiven. Zijn tactiek is de verrassingsaanval of een snelle achtervolging.

Havik
Fotograaf: Luc Meert

Herkenning

48-62 cm, spanwijdte 98-117 cm. Vrouwtje veel groter dan mannetje. Mannetje lijkt in vlucht op zeer groot vrouwtje sperwer met zwaardere borst, iets kortere staart en zwaardere vlucht. Bovendelen van mannetje donker asbruin, van vrouwtje bruiner, witachtige wenkbrauwstreep, onderdelen witachtig en bruingestreept en met opvallende witte anaalstreek en onderstaartdekveren. Vrouwtje heeft minder contrastrijke koptekening. Juveniel en onvolwassen met bruine bovendelen en bleke geelbruine, gestreepte (niet gebandeerde) onderdelen met bruine vlekken. Jaagt met grote snelheid op vogels, behendig tussen bomen door manouvrerend en in staat scherpe bochten te maken.

Verspreiding

Broedt in grote delen van Noord-Amerika zuidelijk tot in Mexico, Europa, Noord-Afrika en Azië. Nederlandse populatie is standvogel.

Biotopen

Nestelt in bos of geïsoleerde polderbosjes, jaagt in bos en open gebied.

Levenswijze

Voedsel
Jaagt meestal in snelle, agressieve achtervolgingsvlucht, de prooi in de lucht vangend, op nesten en takken of op de grond. Prooi wordt naar dekking gebracht en op de grond of op een tak verorberd. Vanwege grootteverschil vangt vrouwtje veel grotere prooien dan mannetje. Uiteenlopende prooien: hoenderachtigen, duiven, kraaien, lijsters en zoogdieren (onder andere konijnen en eekhoorns).

Eieren
Aantal eieren in legsel 2-3, zelden 1-5. Rondachtig. Niet glanzend en ruw. Helder, blauwachtig-wit. Formaat 57,4 x 44,2 mm, gewicht 59g.

 

Geluid

Een schril, kekkerend 'gek-gek-gek-gek'; vrouwtje ook een Buizerd-achtig 'hie-aa'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's