Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Grote Burgemeester

Larus hyperboreus

De grote burgemeester broedt in de poolgebieden en is soms in de winter bij ons te zien, meestal langs de kust. Burgemeesters hebben geen zwart in de vleugels en zijn zodoende meestal makkelijk herkenbaar.

Een Grote Burgemeester met een dode Drieteenmeeuw op een rots; A Glaucous Gull with a dead Black-legged Kittiwake on a rock Fotograaf: Arjen Drost

Herkenning

62-68 cm. Lijkt sterk op kleine burgemeester, maar adult te onderscheiden door gele oogring, langere en forsere snavel, groter formaat en vleugels die in zit niet voorbij staart steken. Adult in broedkleed wit behalve bleek blauwgrijze rug en vleugels; vleugelpunten wit. Snavel donkergeel met rode vlek op gonys, poten bleek roze. Adult in winterkleed met kop, keel, nek, mantel en borst bleek grijsbruin gestreept. Juveniel licht roomkleurig, geheel gestreept met bleek vaalbruin; snavel roze met duidelijk afgetekende zwarte punt (in tegenstelling tot snavel van juveniele kleine burgemeester); verenkleed meestal lichter dan van kleine burgemeester. Vaak in groepen, maar ook vaak alleen. Vlucht als van andere grote meeuwen. Veel agressiever dan kleine burgemeester.

Verspreiding

Broedt aan de westkust van Alaska, op de Canadese Arctische Eilanden, de eilanden in de Noordelijke IJszee en aan de noordkust van Rusland. Trekt in de winter naar de Canadese oost- en westkust, Noord-Europa en de Noordoost-Aziatische kustgebieden. In Nederland wintergast in uiterst klein aantal.

Biotopen

Alleen aan de kust voorkomend, in havens, langs pieren, strekdammen en soms in steden gezien.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk dierlijk, levend gevangen of aas; ook menselijk afval en wat plantaardig materiaal zoals zeewier en bessen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2-3, soms 1-4. Buikig. Glad en niet glanzend, met een fijne korrelige oppervlakte. Licht olijfkleurig of crèmeachtig-olijf of geelbruin; bij uitzondering blauwachtig-wit. Zeer verschillend getekend met zwarte, zwartbruine en olijfbruine en lichtere nuances van grijze spikkels, vlekken, stippels en zo nu en dan dunne krabbels. Tekens zijn herhaaldelijk vrij klein en overvloedig, maar soms een paar grote schaarse vlekken. Uitzonderlijk zijn rozekleurige variaties met roodachtige tekens. Formaat 76,8 x 53,9 mm.

Geluid

Over het algemeen gelijk aan dat van zilvermeeuw, maar iets scheller en schorrer; meestal zwijgzaam.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's