Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Grote Barmsijs

Acanthis flammea

De grote barmsijs broedt in het Noorden van Europa en komt in sommige winters naar Nederland. Het is een schaarse wintergast, die in sommige jaren meer voorkomt.

Fotograaf: Leo Tukker

Herkenning

13 cm. Lijkt op kneu en frater. Beide sexen hoofdzakelijk bruin met gestreepte nek, bovendelen en flanken, twee witachtige vleugelstrepen, witte buik, donkere slagpennen, donkere, gevorkte staart en gelige snavel. Mannetje met rood op voorhoofd, zwarte kin en rode, ongestreepte borst. Rood vaak tot op flanken en bovenbuik en wangen; roze stuit. Vrouwtje met rode kruin en zwarte kin, sterk gestreepte borst; stuit bruin, gestreept. Juveniel bruin, gestreept, te onderscheiden van Kneu door twee vleugelstrepen, geen witte vleugelvlek, en van frater door ontbreken van wit in vleugel en staart. Grote barmsijs C. f. flammea uit Scandinavië groter dan kleine barmsijs C. cabaret (West- en Midden-Europa tot Zuid-Scandinavië), met grijzere bovenzijde, wittere onderzijde, lichtere, gestreepte stuit, en iets andere roep. De broedgebieden van flammea en cabaret overlappen in Zuidwest-Noorwegen zonder dat hybridisatie plaatsvindt, zodat beide taxa waarschijnlijk als aparte soorten beschouwd moeten worden. Groenlandse barmsijs C. f. rostrata (broedt ook op IJsland) is groter en heeft zwaardere snavel dan flammea. Buiten broedtijd in troepen, vaak met andere vinken. Vlucht golvend.

Verspreiding

Broedt in noordelijk Noord-Amerika, Groenland, Fenno-Scandinavië en Rusland. Trekt in de zomer naar zuidelijkere gebieden in Noord-Amerika, Europa en Azië. In Nederland een wintergast.

Biotopen

In berken, elzen en lariks. Ook op akkers, braakliggende grond en in parken.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk zaden van bomen en kruiden, ’s zomers ook insecten.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 3-7. Buikig. Glad en slechts iets glanzend, of niet glanzend. Lichtblauw, een beetje donkerder dan die van de kneu en frater, maar gelijk getekend met fijne spikkels, kleine vlekjes en krabbels; de meeste in lichtroze of lila, en schaarser in purper en roodbruin. De meeste tekens zitten geconcentreerd aan de stompe pool. Formaat 16,9 x 12,6 mm.

Geluid

Vluchtroep een snel ’tjètjètjè’ en ’tsoeie’. Zang bestaat uit snelle trillers, vermengd met roep.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's