Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Griel

Burhinus oedicnemus

Met zijn grote oog en statische voorkomen lijkt het of de griel van een andere planeet komt. Het zijn zeldzame doortrekkers die ook makkelijk gemist worden, omdat ze zich heel lang ergens verborgen kunnen houden door stil te zitten of plat te gaan liggen.

Griel
Fotograaf: Luc Meert

Herkenning

41 cm. Onmiskenbaar. Grote plevierachtige vogel met grote gele ogen (in tegenstelling tot welke steltloper dan ook). Hoofdzakelijk zandkleurig bruin, donkerbruin en zwart gestreept; witte wenkbrauwstreep, keel, buik en onderstaart. Opvallende witte band over gesloten vleugel. Snavel kort en stevig, geel met zwarte punt; poten bleekgeel. Heeft in vlucht twee witte vleugelstrepen op vrijwel zwarte vleugels. Staat rechtop. Knikt met kop bij alarm en staat dan nog rechter op. Drukt zich bij verstoring. Staat zelden op uitkijk, maar rust zittend op gehele loopbeen. Voornamelijk nachtvogel; zingt 's nachts met jammerende kreten. In broedseizoen in paren, buiten broedseizoen soms in vrij grote groepen.

Verspreiding

Broedt in Noord-Europa en in Azië. Overwintert in Zuid-Europa, Midden Oosten en Afrika. In Nederland zomergast in uiterst klein aantal.

Biotopen

Hoofdzakelijk in droge open gebieden met schaarse vegetatie, zoals in steppes en op akkers. In de winter soms aan de kust.

Levenswijze

Voedsel
Foerageert voornamelijk 's nachts; eet ongewervelden en kleine gewervelden. Localiseert prooi op gezicht, jaagt soms als reiger, door langzaam te stappen of stil te staan en ineens toe te slaan.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2, zelden meer. In een vervangend legsel slechts 1. Buikig. Glad en enigszins glanzend. Licht crème-achtig-geelbruin of crème-achtig-geel met middel- tot donkerbruine vlekken, stippen, strepen en krabbels en soms licht violet-grijs. Tekens meestal gelijkmatig verdeeld en herhaaldelijk overvloedig. Zeer wisselend: van grote onregelmatige vlekken tot over het geheel zeer fijne spikkels en krabbels. Vlekken vaak in de lengterichting van het ei verlengd. Formaat 53,8 x 38,4mm.

Geluid

Roep in vlucht is klagend 'kur lie'. Andere roepen lijken op die van scholekster of wulp. Zang aaneenschakeling van roepen; karakteristiek is 'kie-rr-ie', middelste toon lager dan andere.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's