Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Goudvinken zijn prachtig gekleurde vogels die in sommige landen dan ook veel als kooivogel worden gehouden, maar het mooist zijn ze natuurlijk in hun eigen leefomgeving. Vaak zie je ze daar als een paartje bij elkaar want in tegenstelling tot bijna alle andere vinkensoorten vormen man en vrouw Goudvink ook buiten de broedtijd een paartje.
14,5 cm. Niet met andere soorten te verwarren. Mannetje met helder karmijnrode onderdelen, zwarte kap en snavel, zwarte vleugels met witte vleugelstreep, zwarte staart, witte stuit en grijze rug. Vrouwtje eender maar onderdelen beigebruin en bovendelen grijsbruin. Vaker gehoord dan gezien. Meestal in paren of kleine troepen, zelden samen met andere soorten. Vrij schuw en zelden ver van dekking.
Komt voor in Verenigd Koninkrijk, Europa, Midden-Oosten, Rusland, Centraal- en Oost-Azië. In Nederland vrij talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in vrij groot aantal.
Altijd in bebost gebied, zowel loof- als naaldbos. Ook in grote parken, tuinen, boomgaarden.
Voedsel
Voornamelijk zaden, vruchten en knoppen, speciaal knoppen van fruitbomen. Ook insecten.
Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 7. Buikig. Glad en glanzend. Lichtblauw, van wisselende intensiteit. Bezet met zwartachtig-purperen, purperachtig-bruin en lichtlila spikkels, kleine vlekjes en krabbels, hoofdzakelijk geconcentreerd aan of rond de stompe pool. Formaat 20,2 x 14,6 mm.
Roept een zacht, fluitend 'diu diu'. Zang wordt zelden gehoord.
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY