Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Gierzwaluw

Apus apus

De Gierzwaluw is een ware kampioen als het om vliegen gaat. Hij eet in de lucht, hij paart in de lucht en hij slaapt zelfs in de lucht! Alleen een ei uitbroeden gebeurt met vaste grond onder de voeten.

Gierzwaluw
Fotograaf: Josephine

Herkenning

17 cm. Donkerbruine zwaluwachtige vogel, lijkt op afstand zwart. Lange smalle sikkelvormige vleugels en gevorkte staart zijn beste determinatiekenmerken. Wittige keel alleen op korte afstand zichtbaar. Juvenielen lijken wat lichter door lichte veerrandjes. Altijd in de lucht, ook tijdens paring en slaapt zelfs in de lucht. Zeer snelle vlucht, vaak in luidruchtige groepen.

Verspreiding

Broedt in Groot-Brittannië, Europa, het Midden-Oosten, Noord-, Centraal- en Oost-Azië tot Zuid-Korea. Overwintert in Zuid-Afrika. In Nederland zomergast.

Biotopen

Broedt in steden onder dakpannen en op zolders in holen. Foerageert in de lucht en kan lange foerageervluchten maken van enkele honderden kilometers, met name tijdens slecht-weer perioden.

Levenswijze

Voedsel
Vliegende insecten en zwevende spinnen.

Eieren
Aantal eieren in legsel 3, soms 2, zelden 4. Lang ellipsvormig. Glad maar niet glanzend. Wit. Formaat 25 x 16,3 mm.

Geluid

Hoog en schril 'skrie skrie'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's