Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Gaai

Garrulus glandarius

Wie heeft er niet ooit in een bos of park zo’n prachtig blauw-zwart gebandeerd veertje gevonden wat jagers vaak in hun hoedje dragen? Zo’n veertje is het bewijs dat daar een Gaai langs is gekomen, maar vaak hebben de vogels hun aanwezigheid al lang luid en duidelijk kenbaar gemaakt. Behalve een korte broedperiode waarin de Gaai heel onopvallend is zijn het namelijk echte branieschoppers die elkaar vaak met veel geschreeuw achtervolgen tussen de bomen.

Fotograaf: Leo Tukker

Herkenning

34 cm. Onmiskenbaar. Verenkleed voornamelijk licht kaneelkleurig-roodbruin, met oprichtbare zwart en wit gestreepte kruinveren, zwarte mondstreep, blauw en zwart gebandeerde vleugeldekveren, witte keel, witte vlek op gesloten vleugels, en witte stuit en anaalstreek scherp contrasterend met donkere staart. Vliegt ‘moeizaam’, springt vaak van tak tot tak.

Verspreiding

Komt voor in geheel Europa, met uitzondering van bosloze gebieden boven de poolcirkel en Spaanse steppegebieden. In Nederland talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in groot aantal.

Biotopen

Broeden in bossen, kleinschalig boerenland en in parken en tuinen in de stad.

Levenswijze

Voedsel
Voornamelijk allerlei soorten vruchten (vooral eikels); ook ongewervelde dieren en kleine zoogdieren. Een gerenommeerd nestrover.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-7, zelden 3-10. Buikig. Glad en tamelijk glanzend. Lichtgroen, blauwgroen, olijf of olijfbruin. Zeer fijn gespikkeld met olijfgroen, geelbruin of grijsachtig-groen. Soms met een zwart haarlijntje aan de stompe pool. Soms met een dichte zone of kap aan de stompe pool. Formaat 31,6 x 22,9 mm.

Geluid

Indien opgeschrikt, een luid en schor ‘skraaawk’; verder verschillende klikkende, miauwende en klokkende geluiden.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's