Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Ekster

Pica pica

Eksters zijn luidruchtige en opvallende vogels maar zijn altijd alert als er mensen in de buurt zijn. Op het eerste gezicht lijken de vogels helemaal zwart en wit, maar wanneer de zon op de veren schijnt ontstaan de meest prachtige groene en paarse kleuren als gevolg van de breking van het licht.

Ekster
Fotograaf: Henk Dikkers

Herkenning

46 cm. Gemakkelijk herkenbaar door contrasterend zwart en wit verenkleed en lange staart, die de helft van lichaamslengte uitmaakt. Staart van mannetje langer dan van vrouwtje. Flanken, buik en schouders puur wit; rest van verenkleed, snavel en poten zwart. Staart- en vleugelveren met opvallende metaalachtige glans, vooral in zonlicht. Juveniel lijkt sterk op adult, maar heeft kortere staart. Houdt van kleurige en glimmende voorwerpen, welke naar het nest gebracht worden. Meestal in paren, maar buiten de broedtijd vaak op gemeenschappelijke slaapplaatsen.

Verspreiding

Komt voor in Europa en ook in kleine delen in Azië. In Nederland talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen

Nestelt in hoge bomen, maar ook in doornige struiken; heeft voorkeur voor open gebieden, boerenland en bosranden; plaatselijk algemeen in steden.

Levenswijze

Voedsel
Omnivoor: eet alle soorten plantaardig en dierlijk voedsel, zoals vruchten, bessen, ongewervelde dieren, eieren, aas, afval, kleine zoogdieren en jonge vogels. Foerageert voornamelijk op de grond.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-8, zelden tot 10. Buikig. Glad en glanzend. Lichtblauw of groenachtig-blauw, of zelden licht olijfkleurig of geelbruin. Zwaar bezet met olijfbruine of grijze spikkels of bij uitzondering gevlekt. Soms zwaarder getekend aan één pool. Formaat 34,7 x 24 mm.

 

Geluid

Meest gehoorde roep is een luid, ratelend ’tsjak-tsjak-tsjak’.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's