Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Dwergstern

Sternula albifrons

Dit kleine sierlijke sterntje is erg vocaal en verraadt zijn aanwezigheid vaak door de kenmerkende roep ‘kriet-kriet’. In Nederland heb je de meeste kans om ze te zien in de Zeeuwse delta of het Waddengebied.

Vliegende Dwergstern
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

24 cm. Kleinste stern, lijkt in vlucht haast op steltloper. Eenvoudig te onderscheiden van andere sterns door kleine formaat, gele poten, gele snavel met zwarte poten en zwarte kopkap met wit voorhoofd. Rug en bovendelen grijs, nek, ondervleugels, stuit, gevorkte staart en onderdelen wit. Buitenste 2-3 handpennen grijszwart, contrasteren duidelijk met rest van bovenvleugel. Juveniel zwaar bruin gebandeerd en met donkere kopkap. Heeft snelle vleugelslag. Bidt regelmatig.

Verspreiding

Broedt in grote delen van Eurazië. Is trekvogel. In Nederland schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in klein aantal.

Biotopen

Kustgebonden, vooral bij afgelegen met schelpen bedekte zandstranden en op kiezelstranden. Ook wel bij moddervlaktes. Soms ver in binnenland bij stenige en zandige banken langs grote rivieren.

Levenswijze

Voedsel
Kleine visjes en kreeftachtigen.

Eieren
Eieren in legsel meestal 2-3. Buikig. Glad, niet glanzend. Zeer licht, olijfkleurig of geelbruin getint, of crémekleurig, soms enigszins warm geelbruin. Gespikkeld, en gevlekt in bruin, zwartachtig-bruin, en tinten van grijs. Vaak fijnere, donkere tekens gecombineerd met grotere lichtgrijze. Tekeningen verschillend maar meestal goed gespreid, vaak overvloedig, met soms enige concentratie aan de stompe pool. Formaat 32,1 x 23,5 mm.

Geluid

Hoog en rauw 'krie-ik', herhaald 'kik' en snel 'kirri kirri'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's