Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Draaihals

Jynx torquilla

Wie wel eens een Draaihals in een bedreigende situatie heeft gezien, begrijpt hoe deze vogel aan zijn naam komt. Zijn kop draait met een licht golvende beweging rond en doet dan een beetje denken aan een alerte slang. Een mooie afleidingstruc voor mogelijke vijanden. Maar die vijanden moeten hem wel eerst vinden. En dat is nog best lastig met zo’n gecamoufleerd kleed!

Draaihals
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

17 cm. Middelmatig grote vogel, lijkt niet op een specht. Kleuren en tekening lijken op die van Nachtzwaluw. Hoofdzakelijk bruin, met cryptisch getekende bovendelen. Kop en rug met grijze zijden, zwart op midden, verder gemengd met bruin, grijs en zwart. Staart grijs, zwart en bruin gebandeerd. Onderdelen lichter, keel en borst geel, gehele onderdelen met fijne zwarte dwarsbandering, maar buik ongebandeerd, vuilwit. Staart vrij lang en afgerond. Maakt indruk van grote zangvogel, als een Grote Karekiet, met logge langzame bewegingen. Komt veel op de grond; vlucht zwaar en flappend.

Verspreiding

Broedt in Europa, Rusland en china. Overwintert met name in Zuid-Azië en Centraal-Afrika. In Nederland uiterst schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in klein aantal.

Biotopen

Broed in oude, meestal deels verrotte loofbomen, in open loofbos op zandgrond (veelal grenzend aan heide).

Levenswijze

Voedsel
Vooral mieren, maar ook wel andere insecten. Foerageert op de grond. Vangt prooi door deze op te pikken of op te likken met lange kleverige tong.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 7-10, soms 5-14. Worden dagelijks gelegd. Het zijn ongewone leggers, die grote aantallen eieren produceren onder abnormale omstandigheden. Eieren buikig tot ovaal. Glad maar niet glanzend. Wit. Formaat 20,8 x 15,4 mm.

 

Geluid

Lachend, slepend ‘kjie kjie kjie’, lager dan kleine bonte specht.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's