Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Casarca

Tadorna ferruginea

De casarca lijkt op een nijlgans en zit qua grootte tussen een eend en een gans in. Ze broeden in Zuidoost-Europa, maar komen steeds vaker in Nederland voor, vooral in de nazomer als ze hier komen ruien.

Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

61-67 cm. Gansachtige eend met geheel oranjebruin verenkleed, met blekere kop, zwarte handpennen en staart, metaalgroene spiegel, witte vleugeldekveren alleen opvallend in vlucht. Mannetje met smalle zwarte halsband, kop van vrouwtje bleker, bijna wit, verenkleed meer kastanjebruin en geen halsband. Juveniel als vrouwtje maar minder helder en met donkerder en bruinere rug.

Verspreiding

Komt voor in kleine gebieden in Europa, rond het Zwarte Meer, Kazachstan, Mongolië en China. Deels trekvogel. In Nederland uiterst schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in uiterst klein tot zeer klein aantal.

Biotopen

Open water, meren en zoutmoerassen.

Levenswijze

Voedsel
Foerageert in groepen, hoofdzakelijk op plantaardig materiaal, maar is omnivoor: jonge loten, zaden, garnaaltjes, insecten, vis, kikkers, wormen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 8-12, zelden tot 16. Buikig. Crème-achtig-wit. Glad en enigszins glanzend. Formaat 67 x 47,1 mm.

Geluid

Vrij luidruchtig, met luide trompetterende en schreeuwende geluiden, ‘ah-onk’.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's