Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Buidelmees

Remiz pendulinus

De buidelmees dankt zijn naam aan de prachtig gevormde buidelvormige nesten. Ze broeden met name in het zuidoosten van Europa, maar vanaf 1980 ook in Nederland. Met 250 paar in de negentiger jaren leek de buidelmees zich ook in Nederland te gaan vestigen, maar vanaf 2000 nemen de aantallen weer af en tegenwoordig gaat het nog maar om enkele broedparen.

Buidelmees
Fotograaf: Johan Horneman

Herkenning

11 cm. Klein met zwarte puntige snavel, grijswitte kop met zwart masker, kastanjebruine rug, witte onderdelen en gevorkte staart. Vleugels zwart, grijs en kastanjebruin. Geslachten vrijwel identiek, maar vrouwtje heeft iets minder uitgebreid masker en iets blekere bovendelen. Juveniel zonder masker. Meestal moeilijk te zien en alleen te horen. Vlucht golvend of met rukjes, gelijk aan die van pimpelmees. Het grote nest, gemaakt van wilgenpluis en spinnewebben, wordt opgehangen aan dunne tak aan buitenzijde van boom.

Verspreiding

Broedvogel van Noordwest-Europa tot in Oost-Kazachstan en Rusland. Standvogel in verspreide gebieden van Spanje tot in Noord-Iran. Wintergast voornamelijk in gebieden in Zuidwest- en Centraal-Azië en het Iberisch Schiereiland. In Nederland een zeer schaarse broedvogel, wegtrekkend.

Biotopen

Moerassen en langs water met bomen, met name bij wilgen. Plekken op de overgang van ooibos naar rietland, maar ook bij wilgen- of berkenstruweel dichtbij (recreatie)plassen of zandopspuitingen.

Levenswijze

Voedsel
Insecten en zaden.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 6-8, soms 5-10. Buikig. Glad en niet glanzend. Wit; kunnen als ze pas gelegd zijn een roze gloed hebben. Formaat 15,5 x 10,5 mm.

Geluid

Meesachtig 'sisisi' en karakteristiek smeltend 'sieieieieie', langer en dunner dan van rietgors.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's