Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Bruine Kiekendief

Circus aeruginosus

Nog zo’n danser in de lucht, de Bruine Kiekendief. Dit is de grootste van de vier Kiekendieven die je in ons land kan zien. Deze sierlijke roofvogel is vaak te zien boven rietvelden en andere begroeide, vochtige gebieden. De vlucht is kenmerkend: licht schommelend met opgeheven vleugels en tegen de wind in.

Bruine Kiekendief
Fotograaf: Johan Horneman

Herkenning

48-56 cm, spanwijdte 110-125 cm. Verschilt van andere kiekendieven door groter formaat, zwaardere snavel, bredere vleugels en ontbreken van witte stuit. Vliegt laag in wankelende vlucht. Bont verenkleed. Adult mannetje van boven donker kastanjebruin, leigrijze staart contrasterend met grijze armpennen en zwarte handpennen; gestreepte gele kop, nek en borst en bruine onderdelen. Vrouwtje en juveniel mannetje zonder grijs, bijna egaal donkerbruin, met crème-kleurige kop en schouders. Juveniel donker chocoladebruin met crème-gele kruin en keel. Jaagt door zich van geringe hoogte op prooi te laten vallen.

Verspreiding

Noordelijke broedvogels overwinteren in een gebied van Frankrijk en Noord-Afrika via de Middellandse Zee naar Turkije, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. Oostelijk populaties overwinteren in het Indiase subcontinent, Sri Lanka en Zuidoost-China. In Nederland vrij schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in klein aantal.

Biotopen

Bouwt groot nest in rietmoerassen. Heeft in alle seizoenen voorkeur voor grote rietvelden in stilstaand zoet- of brakwater of soortgelijke gebieden; ook in geïrrigeerde velden en veengaten.

Levenswijze

Voedsel
Zoekt in lage vlucht vlak terrein af, zich bij verrassing op prooi stortend. Voornamelijk kleine zoogdieren en vogels; soms ook insecten, kikkers, slangen en vis.

Eieren
Aantal eieren in legsel slechts 1. Rondachtig. Tamelijk glad of fijnkorrelig. Wit, soms schaars roodbruin gevlekt. Formaat 92,4 x 69,7 mm.

 

Geluid

In het voorjaar een klaaglijk, schel, Kievit-achtig ‘kwie-è’ en soortgelijke geluiden; buiten de broedtijd soms een schril en herhaald ‘kjik’ en een vibrerend ‘fieh’.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's