Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Boomleeuwerik

Lullula arborea

In een zachte winter is vanaf februari het mooie voorjaarsgeluid van de boomleeuwerik te horen boven heidevelden en zandgronden. De zang eindigend op ‘lu-lu-lu’ is een ingetogen en melodieuze variant van de veldleeuwerik en kondigt het naderende voorjaar aan.

Boomleeuwerik
Fotograaf: Michel Geven

Herkenning

15 cm. Kleiner dan veldleeuwerik. Korte kuif en staart, zwartwittekening op voorvleugel, kenmerkende lange, witte wenkbrauwstreep en roep zijn beste kenmerken. Verenkleed bruin met donkere strepen, onderzijde wit met fijn zwart gestreepte middenborst. Witte punten aan staart, geen witte buitenste staartpennen. Meestal alleen of in kleine groepen, nooit in grote groepen zoals veldleeuwerik en andere leeuweriken. Lijkt door korte staart in vlucht op een kleine vleermuis. Vlucht vlinderachtiger dan van veldleeuwerik.

Verspreiding

Komt voor in Europa, behalve in grote delen van Groot-Brittannië en Scandinavië. In Nederland vrij talrijke broedvogel, wegtrekkend, doortrekker en wintergast in klein aantal.

Biotopen

Hogere zandgronden en de duingebieden.

Levenswijze

Voedsel
’s Zomers voornamelijk insecten en ander klein gedierte, ’s winters zaden. Foerageert op kale grond of tussen vegetatie.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-4, zo nu en dan 1-6. Buikig. Glad en tamelijk glanzend. Verschillend van kleur: grijsachtig- of geelbruinachtig-wit met roodbruine, bruine, olijfkleurige of violetgrijze vlekjes, en enige zwakkere tekentjes. Tekening varieert van overvloedige kleine spikkels tot grotere schaarsere vlekken en kan in een krans om de stompe pool liggen. Tekening ontbreekt zelden. Formaat 21,6 x 16,4 mm.

Geluid

Roep een vloeiend ‘loe-ieet’ of ’toe-loeiet’. Zang een prachtige serie fluitende dalende tonen, in vlucht voorgedragen of vanaf zitplaats, tegen eind in snelheid toenemend met een karakteristiek ‘lu…lu..lu..lululululu’. Zingt vaak ’s nachts.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's