Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Bontbekplevier

Charadrius hiaticula

Die relatief grote ogen en korte snavel zeggen het al. Net als de andere plevieren is de bontbek een oogjager: hij pakt zijn prooi op zicht. Je ziet hem soms aandachtig kijken, om na een sprintje iets van de bodem op te pikken. Zo komt hij op de drogere broedplaatsen ook aan zijn voedsel. Toch zie je op trek bontbekplevieren voornamelijk op natte plekken: langs de kust, in het Waddengebied en op slikvelden.

Bontbekplevier
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

19 cm. Kleine, stevig gebouwde plevier met brede zwarte borstband, doorlopend in smallere zwarte nekband, oranje poten en oranje snavel met zwarte punt. Bovendelen grijsbruin; kin, keel, onderdelen en voorhoofd wit; witte vlek achter oog; witte nekband contrasteert met zwarte. Zwarte oogstreep en zwarte band over voorhoofd. Staart bruin met witte zijden en zwarte subterminale band. Opvallende witte vleugelstreep in vlucht. Bandering op kop en borst bij juveniel bruin en vaag begrensd, waardoor minder duidelijk dan bij adult; heeft wit voorhoofd en witte vlek achter oog. Adult in winterkleed heeft donkerbruin masker en borstband, donkere snavel met gelige basis.

Verspreiding

Broedt van noordelijk Midden-Europa tot in het arctische gebied, IJsland, Scandinavië, Noord-Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Overwintert grotendeels in Afrika. In Nederland schaarse broedvogel, gedeeltelijk wintergast, doortrekker in vrij klein tot groot aantal.

Biotopen

Broedt hoofdzakelijk aan de kust op zand- en grindstranden, maar ook in binnenlandse estuaria, kusten van meren, rivierbeddingen, zandbanken, etc.

Levenswijze

Voedsel
Foerageert op typische plevierenmanier: rennen, stoppen, pikken. Trilt soms met poot tijdens foerageren. Eet terrestrische en aquatische ongewervelden.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, zelden 3 of 5. Kort peervormig tot ovaal. Glad en glansloos of iets glanzend. Kleur en tekening zeer verschillend. Licht blauwachtig-grijs, grijsachtig-geelbruin, grijsgeel of geelachtig. Meestal overvloedig getekend met zwartachtig-bruine of lichtgrijze stippen, soms met weinig grotere vlekken of geheel ongetekend. Formaat 35,8 x 25,9 mm.

 

Geluid

Roep melodieus ‘poe-iep’. Zang trillende variatie van roep.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's