Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Boerenzwaluw

Hirundo rustica

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Twee zwaluwen die elkaar het hof maken begint er al op te lijken. Het zijn gezellige vogeltjes die zich graag in de buurt van mensen ophouden. Boerenzwaluwen zijn echte luchtacrobaten. Ze vangen in volle vlucht allerlei vliegende insecten, zoals muggen en ander spul. Eén zwaluw verorbert op één dag als het een beetje meezit meer dan 7000 van dit soort vliegende kriebelbeestjes. Een paartje boerenzwaluwen op je terrein kan hier en daar een poepje achterlaten, maar wat zijn ze nuttig!

Vliegende boerenzwaluw
Fotograaf: Luc Meert

Herkenning

17-19 cm. Meest algemene zwaluw. Zwarte bovendelen met sterke, blauwe metaalglans, voorhoofd en keel donker steenrood, blauwzwarte borstband, en buik en onderstaart wit; ondervleugels grijswit met donkere slagpennen. Staart diep gevorkt met lange, uitstekende buitenste pennen, met name bij mannetje. Juveniel lijkt op adult, maar heeft minder glans op bruinzwarte bovendelen en blekere keel. Sierlijke vlucht, snelle vleugelslagen worden onderbroken door lange duik- en glijvluchten. Komt in groepen voor en broedt in kleine kolonies. Slaapt tijdens de trek en in wintergebieden in enorme troepen van duizenden of meer. Op trek alleen of in kleine groepjes.

Verspreiding

Komt voor op het gehele noordelijk halfrond. Ontbreekt op IJsland. In Nederland zeer talrijke broedvogel, doortrekker in groot aantal.

Biotopen

Open agrarisch gebied met weilanden, heggen, boerderijen, etc. Maakt nest op richeltje in koeienstal, schuren en overdekte waranda’s. Slaapt buiten broedtijd gezamenlijk in rietvelden.

Levenswijze

Voedsel
Vliegende ongewervelden. Foerageert meestal lager dan Huiszwaluw.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 3-8. Langwerpig tot langwerpig ovaal. Glad en glanzend. Wit. Schaars getekend met verschillende stippen in roodbruin, lila of lichtgrijs. Formaat 20,0 x 13,7 mm.

 

Geluid

Roep ’tswit-tswit’. Zang aangenaam gekwetter, meestal voorgedragen vanaf electriciteitsdraad, een andere geëxponeerde zitplaats of in vlucht, eindigt in lagere triller.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's