Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Blauwe Reiger

Ardea cinerea

Doodstil staan ze aan de kant van de sloot te wachten op een kans om een visje te verschalken. Meestal zie je ze alleen, maar in de broedtijd zoeken ze elkaars gezelschap op en bouwen ze hun nesten in kolonies veilig hoog in de bomen. Op plaatsen waar Blauwe Reigers niet vervolgd worden zoeken ze vaak de nabijheid van mensen op. Ze scharrelen dan bijvoorbeeld hun kostje bij elkaar in een vissershaven of stadspark en ze kunnen dan heel tam worden.

Blauwe Reiger in de sneeuw
Fotograaf: Annie Keizer

Herkenning

90-98 cm. Verschilt van andere reigers door groot formaat, grijze bovendelen, witte kop en nek, zwarte band van losse veren vanaf oog en eindigend in een puntige kuif. Onderdelen grijzig wit met wat zwart op borst en flanken. Grote gele snavel, poten bruinachtig; snavel en poten in broedtijd roze. Juveniel met egaler grijs verenkleed en geen zwart op de kop. Staat vaak bewegingloos in water of langs waterkant, met gestrekte of ingetrokken nek. Vliegbeeld met ingetrokken kop en hals (een ronding vormend), lange, brede en ronde vleugels, en uitstekende poten.

Verspreiding

Komt voor in Groot-Brittannië, Europa, het Midden-Oosten, Centraal-, Oost- en Zuid-Azië tot Zuid-Korea en Japan, ontbreek in Afrika in het noordwesten. In Nederland broedvogel die het jaarrond voorkomt.

Biotopen

Nestelt meestal in bomen; bezoekt vrijwel ieder terrein met ondiep water waar voedsel te halen is.

Levenswijze

Voedsel
Foerageert overdag, voornamelijk op vis, amfibieën, kleine zoogdieren, insecten en reptielen; in mindere mate ook kreeftachtigen, schelpdieren, wormen en vogels. Prooi wordt met plotseling uitschietende beweging gevangen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-5, soms 6, zelden 2-7. Elliptisch tot buikig. Glad maar niet glanzend. Licht groenachtig-blauw. Formaat 59,9 x 43,2mm.

Geluid

Meestal een luid, schor ‘rhaaa’; tijdens broedtijd en in de kolonie verschillende schreeuwende, krassende en ‘kokhalzende’ geluiden.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's