Voor een vogeltochtje naar de kust heb je geen complete, zware vogelgids nodig. Een handzaam boekje zoals de Zakgids Kustvogels volstaat. Ook de beschrijvingen zijn prima. Het gidsje bevat 160 vogels die je kunt tegenkomen langs de West-Europese kusten, van Portugal tot Noorwegen.
Aan de binnenzijde van het omslag staan 48 silhouetten van vogelgroepen met een paginanummer eronder. Zo kom je in één oogopslag uit bij de ruiters of de jagers. Na een korte inleiding kom je al snel bij de soortbeschrijvingen. Die zijn helder en hebben een vaste opbouw: jizz (vooral over formaat en algemene indruk), vlucht, kleden (adult, zomerkleed, winterkleed en juveniel) en voorkomen. Vooral de beschrijvingen van de vlucht zijn uitgebreider dan in andere vogelboeken. Die zijn relevant, want je zult veel vogels enkel vliegend zien. Het boek bevat niet alleen broedvogels van zee en duin, maar ook vogels die kunt tegenkomen tijdens de voor- en najaarstrek.
De Zakgids Kustvogels is een vertaling en bewerking van een Zweeds origineel. Dat merk je bijvoorbeeld aan de opname van noordelijke vogels als Stellers eidereend, geelsnavelduiker, kortbekzeekoet en ivoormeeuw: in Nederland allemaal uiterst zeldzaam. Vreemd is dan weer dat grasmus en nachtegaal – echte duinvogels in ons land – ontbreken. Ook de selectie van de ooievaar (trekt in Nederland zelden langs de kust) en de meerkoet wekt verwondering. Maar dan lees je over de meerkoet: “In vorstperioden ook vaak op rustig kustwater voorkomend, bijvoorbeeld langs pieren en golfbrekers.” Dat was me niet eerder opgevallen.
De Zakgids Kustvogels blinkt uit door de fraaie foto’s waarvan de meeste van schrijver Lars Gejl komen. Op elkaar lijkende soorten staan naast elkaar en vaak in dezelfde houding afgebeeld, zodat de verschillen duidelijk worden. Jammer dat er maar plek was voor maximaal vier foto’s per soort.
Het boek sluit af met 79 QR-codes van de geluiden van de vogels, terwijl 160 soorten zijn beschreven. Die geluiden werken goed, al moet je met de camera goed mikken om op de juiste QR-code uit te komen. Die functie zal de lezer dus vermoedelijk niet snel gebruiken. De geluiden zijn van goede kwaliteit en opgenomen door Søren en Benny Génsbøl, de laatste bekend van de Veldgids roofvogels.
Kortom: een licht, handzaam en helder boekje, bruikbaar voor een dagexcursie naar de kust.
Lars Gejl en Ger Meesters. Zakgids kustvogels. Vertaling en bewerking Ger Meesters. Noordboek Natuur. 198 blz. € 19,90