Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Recensie Prachtvogels

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Prachtvogels bundelt 94 vogelportretten die eerder verschenen in het blad Vogels van Vogelbescherming. Schitterende foto’s vergezellen de zwierig geschreven verhalen over bedreigde of kwetsbare vogels van de Rode Lijst.

René de Vos, auteur van dit boek, was journalist en eindredacteur van Vogels. Hans Peeters werkte lange tijd samen met De Vos als hoofdredacteur van Vogels en is auteur van verschillende natuurboeken, waaronder Natuur is om de hoek en Beleef de lente. Peeters verzorgde de fotoredactie en werkte daarbij samen met Marc Guyt, oprichter van beeldbank Agami.

Prachtboek

Vele jaren schreef de begin dit jaar overleden René de Vos in het blad Vogels. In de rubriek Prachtvogels portretteerde hij alle vogels van de Rode Lijst. Dat deed hij met een zwierige pen, trefzeker, speels en met veel kennis. Gebundeld in het boek Prachtvogels geven zijn stukken een rijk beeld van de Nederlandse vogelstand door de jaren heen.

Op de omslag prijkt een noordse stern die als een engel boven de titel hangt. De foto’s mogen er zijn: de indringende blik van de goudplevier, de parmantige stap van de kleine zilverreiger, de stiekeme blik van een tapuit betrapt door de fotograaf.  

Het boek kent een goed gekozen vierkante maat en fraaie vormgeving, en een rood leeslint voor de Rode Lijst. Alles klopt aan Prachtvogels.

Parels

Via pakkende titels belandt de lezer bij knap geschreven verhalen over vogelsoorten die in de knel zitten. René de Vos schrijft met een bijzondere kijk en verwondering over het wel en wee van deze vogels. Hij vertelt pakkende anekdotes, zoals over de ecologen Rob en Wouter die de Noordzee opvaren  om drieteenmeeuwen te wegen, meten en ringen. ‘Ze zouden vogels gaan vangen op zee; een krankzinnig plan. Maar het ging wonderlijk goed. Als lokaas hadden ze visafval. Dat ging overboord en dan hing Wouter over de reling met een enorm soort vlindernet. (…) Opnieuw voelde hij bewondering: die zachte veren, mooie scherpe zwart-wittekening. De pikzwarte zwemvliezen en ja: die kale poot, zonder vierde teen – en zo licht als het dier was!’

Mysterie

René de Vos mijmert over vogels, over bescherming en herstel. ‘Dodelijk moederinstinct’ vertelt over de drastische achteruitgang van het paapje die lang een mysterie bleef. Totdat onderzoek onlangs de oorzaak aan het licht bracht. ‘Paapvrouwtjes zijn vastberaden moeders. Zij wijken op het nest voor geen enkele bedreiging. Ook niet voor een aanstormende cyclomaaier.’ De steeds vroegere maaidata vernietigen moeder en nageslacht. Veel vogels zijn in de knel gekomen door de manier waarop we met onze omgeving zijn omgegaan, vooral door de intensieve landbouw.

De stijl van René de Vos dwingt bewondering af. Neem de baltsroep van de wulp die vogelbeschermer Gert Ottens in vervoering brengt.  Het is ‘van een betoverende ingehouden schoonheid’. (…) ‘Zo klinkt melancholie.’

Dit boek is een ode aan onze prachtige vogels en natuur – en waarom die bescherming verdient. Dit boek laat de verraderlijke schoonheid van kwetsbaarheid zien.

René de Vos en Hans Peeters. Prachtvogels. Hardcover. 256 pagina’s. Vogelinformatiecentrum Uitgeverij i.s.m. Uitgeverij Noordboek. € 34,90.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: