Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Praktijktest telescoop: Opticron MM4 GA77 ED

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De Opticron MM4 GA77 ED, een goede telescoop in de hogere middenklasse. Fotograaf: Marc Plomp

Opticron is een Engelse leverancier van optische apparatuur voor vogelaars. Circa 10 jaar geleden is het merk ook in geïntroduceerd Nederland. Opticron is vooral gespecialiseerd in verrekijkers en telescopen in de hogere middenklasse. De vraag naar goede telescopen in dit segment is best groot. Een goede reden om een bruikbare review van de MM4 77ED inclusief SDL zoomoculair (18-54x) te schrijven.

De opticron MM4 serie

Opticron heeft al enkele jaren een hele fijne en compacte telescoop op de markt. De MM4 GA60 ED met een frontlens diameter van 60 mm. Deze perfecte telescoop, voor wie niet teveel gewicht wil meenemen, heeft ook een iets grotere broer: De MM4 GA77 ED met een frontlens diameter van 77 mm. De MM4 GA77 ED kost € 1.358,- euro (de prijs anno 18-5-23). Maar is deze prijs ook met de kwaliteit van de telescoop te rijmen?

De Opticron MM4 77 ED. Fotograaf: Marc Plomp

Oculair

Voor de telescopen van Opticron bestaan er verschillende oculairs: de HR, HDF en SDL. Alle oculairs zijn verwisselbaar. De HR en HDF zijn oculairs die geschikt zijn voor de niet-ED telescopen. De SDL, het topoculair is geheel kleur gecorrigeerd en komt het best tot zijn recht op de ED telescopen. De nieuwe MM4 GA77 ED kunt u dus het beste uitrusten met een SDL-oculair. De test voorafgaand aan de review is met het SDL oculair uitgevoerd.

Het SDL oculair op de MM4 77 ED. Fotograaf: Marc Plomp

Verbazing

Verbazing is het woord dat bij de eerste ervaring met de MM4 77ED opkomt. De compactheid en het gewicht van de telescoop viel als eerste op. Een telescoop met een diameter van 77 mm is doorgaans zwaarder. Samen met het oculair weegt de telescoop zo’n 1500 gram. Dit is erg licht voor een telescoop met een lensdiameter van 77 mm. Ook het beeld viel op. De eerste kennismaking met de MM4 GA60 ED met zijn 60mm lensdiameter en een SDL-oculair (in de prijsklasse rond de 1.000 euro) gaf destijds al een verbluffend goed beeld, maar deze telescoop is toch weer zichtbaar beter. Mooie contrasten, een goede lichtsterkte, maar vooral de kleurechtheid en het nagenoeg ontbreken van kleurrandjes (chromatische aberatie) vallen op. De aanduiding ED geeft eigenlijk aan dat er in de frontlens speciaal glas wordt gebruikt waardoor kleurrandjes en andere kleureffecten nagenoeg ontbreken. In deze prijsklasse is dat echt heel goed.

Vergroting

De vergroting van het oculair is in te stellen van 18x tot maximaal 54x. Ruim voldoende dus. Opvallend is de lichtsterkte bij alle vergrotingen. Ronduit goed. Zelfs op de uiterste vergroting blijft het beeld lichtsterk en scherp. De kijkhoek zou iets groter mogen zijn maar is zeker niet klein. Het is echter geen groothoek-oculair zoals je bij de telescopen van Swarovski kan ervaren. Het oculair (SDL) is een beproeft oculair. Al langer op de markt geeft dit oculair een mooi scherp beeld met een robuuste, opdraaibare eyecup. In ingedraaide stand is de telescoop voor brildragers goed te gebruiken. De uitgedraaide stand voor niet-brildragers is ook prettig. De telescoop heeft dus een fijne, makkelijk zoom mogelijkheid

Verschillende knoppen

Aan de telescoop zitten maar twee draaiknoppen. Eén dubbele draaiknop om scherp te stellen. Een zogenaamde dual focus. De binnenste voor de grove scherpstelling en de tweede voor de fijne scherpstelling. Eigenlijk een beetje overbodig, want met de eerste draaiknop kan je ook prima fijn scherpstellen. Maar de tweede zit er nou eenmaal op en zit niet in de weg. Het scherpstellen gaat heerlijk soepel. De scherpstelknoppen steken wat uit en daardoor denk je dat dit kwetsbaar is, inmiddels heeft dit focussysteem zich echter wel bewezen. Het is natuurlijk niet hufterproof, maar veel problemen komen we in de praktijk als Opticron-dealer niet tegen.

De tweede knop zit aan de zijkant. Dit is om de telescoop makkelijk iets te kantelen. Als je met mensen van verschillende lengte bent kan je op deze manier de inkijk zo zetten dat kortere mensen ook snel even kunnen kijken. Ga je je statief anders instellen dan moet je de vogel ook weer opnieuw in beeld zetten. Nu kantel je de telescoop en dan blijft de vogel gewoon in beeld. De telescoop is verder uitgerust met een stabiele statiefgondel met twee keer een 1/4de standaard aansluiting. Hiermee past de telescoop dus op iedere statiefkop. De telescopen uit de MM4 serie worden gemaakt in Japan. Optiek uit Japan kent, zoals ook bij het merk KOWA, vaak een goede kwaliteit.

Grootte en lichtsterkte

Zoals de type-aanduiding aangeeft, is de frontlens van deze telescoop precies 77 mm groot. Daarmee is de telescoop duidelijk lichtsterker dan zijn kleinere broer de MM4 GA60 ED (met een frontlens van 60mm dus). De MM4 GA60 ED is voor die prijs al een verbluffend lichtsterke telescoop die het vooral van zijn kleine omvang en lichte gewicht moet hebben. Door de grotere lensopening wordt de MM4 77ED wel breder en wat langer. Toch is de totale lengte even groot als een Swarovski ATS65 (65 mm). Dit is toch een mooie en al lange tijd geaccepteerde maat. Met het gewicht van 1500 gram is deze telescoop erg licht vergeleken met andere telescopen met deze diameter. Dus gemakkelijk overal mee naartoe te nemen.

Details

De telescoop is uitgerust met een uitschuifbare zonnekap om enig strooilicht te voorkomen. Ook voorkomt de zonnekap dat de lens met regen te snel nat wordt wat het zicht kan beperken. De telescoop is geheel waterdicht dus onder alle omstandigheden te gebruiken. Geïntegreerd aan de regenkap zit een afdekklep van rubber voor de frontlens. Dat er een dop bij zit is goed, maar dat de dop vast zit aan de zonnekap is een missertje. In de wind gaan dit soort items altijd klapperen. Dat geeft weer trillingen en na verloop van tijd is het rubber doorgesleten en vallen ze eraf. Ik denk dat de meeste gebruikers deze dop er afsnijden of -knippen. De telescoop kan ook thuis in de tuin gebruikt worden. De kortste scherpstel-afstand is 5,5 meter. Voor het meest voorkomende gebruik dus prima.

De afdekklep die aan de telescoop is bevestigd. Fotograaf: Marc Plomp

Versies

De telescoop is leverbaar in twee uitvoeringen. In de rechte uitvoering en in de uitvoering met een kijkhoek van 45 graden (zoals op de foto en zoals ook getest). Soms is een rechte inkijk iets prettiger, maar over het algemeen nemen de meeste mensen een 45 graden inkijk. Grootste voordeel is dat je statief niet zo hoog hoeft om ontspannen te kijken.

Conclusie

Om het kort samen te vatten: Opticron heeft met deze telescoop in deze prijsklasse (1358 euro) geen enkele concurrent. We hebben veel verschillende telescopen getest, maar een betere telescoop voor hetzelfde geld hebben wij nog niet gezien. In directe vergelijking met andere (duurdere) telescopen met vergelijkbare specificaties is de Opticron lichter, kleiner en vaak een fractie scherper. De meeste telescopen in deze kwaliteitsklasse zijn groter en zwaarder en qua kleurbeeld kunnen ze meestal niet aan deze nieuwe telescoop tippen. Natuurlijk zijn er betere telescopen, maar daar betaal je dan ook meer voor. Als je op zoek bent naar een serieuze telescoop, maar niet het budget hebt om een telescoop in de hoogste kwaliteitsklasse aan te schaffen, neem deze telescoop van Opticron dan zeker mee in de opties.

Uit ervaringen weten we inmiddels dat Opticron prima garantie en goede service biedt. Zowel het oculair als de telescoop hebben 25 jaar garantie. Fotograaf: Marc Plomp

Het programma van aan te bevelen telescopen van Opticron biedt momenteel drie aanraders:

  • MM3 60 inclusief HDF oculair. Deze is lekker klein, toch lichtsterk voor alledaags gebruik, maar niet kleur gecorrigeerd (geen ED glas). Prijs: € 554,-
  • MM4 GA60 ED inclusief SDL oculair. Deze telescoop is lekker klein, toch lichtsterk genoeg voor alledaags gebruik en zo goed als kleurneutraal zonder kleurafwijkingen. Prijs: € 1038,-
  • MM4 GA77 ED inclusief SDL oculair. Lichte en lichtsterke telescoop. Onder alle omstandigheden en onder alle vergrotingen licht genoeg. Hoog contrast en kleurneutraal zonder kleurafwijkingen. Prijs € 1.358,-

Voor de telescoop is ook een stay-on-case beschikbaar in twee kleuren: groen (€ 110,-) en zwart (€ 99,-).

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: