Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Op pad met Majoor – Meeuwen ringen in de stad

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Meeuwen ringen in de stad: Kokmeeuw gestrikt voor ringonderzoek.
Kokmeeuw gestrikt voor ringonderzoek. Fotograaf: Tijmen Majoor

Welkom bij de rubriek “Op pad met Majoor”, waarin ik, Tijmen Majoor, je graag tweemaandelijks meeneem op één van mijn vogelavonturen. Met een ornitholoog als vader is de appel niet ver van de boom gevallen. Vogelonderzoek, vogelen en fotograferen is mij verre van vreemd. In deze rubriek lees je alles over mijn passie voor de vogels. Ook deze winter zijn we weer druk met ringonderzoek in de Hollandse steden.

Ringwerk in de stad

Al jaren voert mijn vader Frank Majoor ringwerk uit in grote steden in Nederland. Met name in de winter trekken soorten als kokmeeuwen de steden in om daar naar voedsel te zoeken. Frank is in 1984 in Laren begonnen met kokmeeuwen aflezen en is sindsdien verkocht. In 1995 is hij in Arnhem zelf kokmeeuwen gaan ringen, en daar zijn wij nu nog steeds veel bezig. Ondertussen is het ringproject uitgegroeid naar verschillende grote steden; van Amsterdam tot Maastricht.

In de afgelopen jaren zijn de kokmeeuwen in grote aantallen achteruit gegaan door onder andere de vogelgriep. Door het ringonderzoek krijgen we een beter beeld van de overleving en verspreiding van deze soort. Vaak krijgen kokmeeuwen kleurringen met een unieke code waardoor ze makkelijker zijn af te lezen. Naast de kleurringen ringen we ze ook met metalen ringen. Kleurringen verslijten na enige tijd maar door de metalen ring blijft het individu altijd herkenbaar. Op de metalen ringen staat buiten de unieke code ook het land van herkomst.

Meeuwen ringen in de stad: E4ZW is in 2014 als volwassen vogel geringd en is gezien in Polen en Estland.
E4ZW is in 2014 als volwassen vogel geringd en is gezien in Polen en Estland. Fotograaf: Tijmen Majoor

De kaastruc in Arnhem

Begin december trokken we Arnhem weer in om op zoek te gaan naar geringde kokmeeuwen. Om zoveel mogelijk kokmeeuwen in beeld te krijgen gaan we verschillende stadsparken af. Bij aankomst in Sonsbeek zien we al snel een oude bekende met de ring E9MN. Deze ring is flink aan vervanging toe maar terugvangen is nog niet gelukt.

Bij Musis zat een groepje kokmeeuwen al op ons te wachten. In de groep zaten verschillende geringde vogels waaronder een uit België. Na een mislukte vangpoging in Musis gingen we door naar de kade. Bij aankomst vliegt er maar één kokmeeuw rond, maar als we de kaas erbij pakken komen ze van alle kanten aangevlogen. De kaas is een restproduct van de kaasfabriek en de meeuwen zijn er dol op! Met een luid kabaal storten ze zich erop. Er zitten veel geringde vogels tussen. De meeste hebben kleurringen en een enkele alleen metaal. Er zit altijd veel verloop in de meeuwen die langs komen en na een paar uur kunnen er nog steeds nieuwe ringen tussen zitten.

Bejaarde kokmeeuw

Ook in Presikhaaf zat er al een grote groep kokmeeuwen klaar. Eerst lezen we altijd alle ringen af in de groep waarna we gaan ringen. Met behulp van een lusje op de grond kunnen we de kokmeeuwen vangen. Met een beetje geduld vingen we een eerste kalenderjaar kokmeeuw, dat betekent dat het een vogel betreft die dit jaar is geboren.

Naast het ringen nemen we ook een bloed- en speekselmonster af om te kijken of de vogel vogelgriep heeft of heeft gehad. Daarna mag hij zijn weg weer vervolgen; tot ziens! Op de terugweg kwamen we weer langs E9MN, nu zat hij vlak naast het pad. Door rustig de lus neer te leggen en te voeren kwamen er al snel kokmeeuwen aangesneld. Ook E9MN kwam er al snel tussen zitten waarna het lukte om hem te vangen. Deze vogel is voor het eerst in 2002 als volwassen vogel geringd en krijgt nu voor de tweede keer een nieuwe kleurring. Hij is dus al 23,5+ jaar oud en dus ouder dan dat ik ben! Op deze manier kunnen we hem blijven volgen, hopelijk zijn dat nog vele gezonde jaren.

Meeuwen ringen in de stad: Kokmeeuw van minstens 23 jaar oud krijgt een nieuwe ring.
Kokmeeuw van 22 jaar oud krijgt een nieuwe ring. Fotograaf: Tijmen Majoor

Zelf ringen aflezen!?

Tijdens ons bezoek in Arnhem hebben we bijna honderd ringen afgelezen. Tussen de kokmeeuwen zaten vogels met ringen uit onder andere Polen, Finland en Duitsland. De vogels die in de Nederlandse steden overwinteren broeden in de landen rond de Oostzee. Door het ringen krijgen we hier een steeds beter beeld van. En misschien worden de vogels die wij ringen wel in de broedkolonies afgelezen. Zie jij wel eens geringde vogels en meld je die dan? Zo niet, doe dat dan. Zo krijgt de ringer te horen dat hij nog leeft en dan weet jij waar die vandaan komt, hoe oud hij is en waar hij is geweest, hoe leuk is dat?

3 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

3 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: