Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Ongekend goed jaar voor broedende kraanvogels in Nederland

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Kraanvogels
Fotograaf: Truus Aletta Maan

Onlangs zijn de resultaten van het afgelopen broedseizoen van de kraanvogel bekend gemaakt. In heel Nederland zaten in 2022 maar liefst 46 kraanvogelparen. Daarvan hebben er 42 een nest gebouwd waarbij minstens 42 kuikens het levenslicht zagen. Uiteindelijk zijn er 26 jonge vogels uitgevlogen. Een groot succes! Op de gegevens van Duitsland, Polen en Scandinavië is het nog even wachten maar ook daar lijkt het ondanks de droogte (maar dankzij de natte winter 21-22) een redelijk succes te zijn. De komende winter zal dat moeten blijken uit de verhouding van jonge vogels en volwassen vogels in de grote groepen.

Voor het eerst broedparen in de Peel

In het vroege voorjaar werden in de Peel drie paren waargenomen: één in de Groote Peel, één in de Deurnese Peel en één in de Mariapeel. Het paar van de Groote Peel is heel ver gekomen en heeft naar alle waarschijnlijkheid gebroed, maar dat broedsel is om onbekende redenen mislukt. Voor de Deurnese Peel waren de indicaties voor broeden minder duidelijk en daar was sprake van hooguit een broedpoging die in een vroeg stadium al is mislukt. In de Mariapeel daarentegen was er in het begin een druk baltsend paar, dat opeens van de radar verdween. Een goed teken, want zodra er een nest met eieren is, gedragen de vogels zich zeer heimelijk. Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer reageerde daar heel adequaat op door delen van het gebied af te sluiten, waardoor de kraanvogels hun broodnodige rust kregen. Groot was dan ook de vreugde dat opeens een paar met twee kleine jongen in het gebied verscheen. Ook in deze fase zijn de vogels nog heel kwetsbaar en werd er geen ruchtbaarheid aangegeven.

De bekende natuurfotograaf en cineast Jan van de Kam kreeg als enige toestemming om met grote voorzichtigheid het opgroeien van de kuikens te volgen en vast te leggen. Het resultaat is onderstaande video die een intiem inkijkje geeft in het familieleven van de kraanvogel.

Wil je meer over de kraanvogel lezen? Klik hier.

Bronnen: European Crane Migration Network & Werkgroep Behoud de Peel

Wil je meer weten over deze vogelsoort? Klik dan hier.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: