Tijdens het weekend van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari 2023 vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Tel een half uur alle vogels die je in je tuin ziet, geef het door via de website van Vogelbescherming Nederland en doe mee met het grootste burgerwetenschapsproject van Nederland.
Meedoen is leuk
Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is leuk! Het voelt net even iets anders dan dat je normaal naar de vogels in je tuin kijkt. Ga je een spannende soort zien? Komt je vertrouwde heggenmus of grote bonte specht wel langs?
Nog leuker is het om het samen te doen, misschien kun je iemand anders enthousiast maken voor vogels kijken. Nodig je buren, (klein)kinderen of vrienden uit en laat hen meegenieten.
Wat is een goed moment?
Over het algemeen geldt dat vogels ’s ochtends het meest actief zijn. Na een in januari vaak koude en lange nacht moeten ze op zoek naar voedsel. Vogels zijn ook gewoontedieren. Ze bezoeken je tuin meestal rond vaste momenten. Als je van te voren oplet wanneer de meeste vogels in je tuin te zien zijn, kun je beslissen om rond dat tijdstip te gaan tellen. En de echte slimmeriken onder ons besluiten de telling in te laten gaan op het moment dat het lekker druk is in de tuin.
Voeren helpt natuurlijk een beetje. Houdt er wel rekening mee dat het geen zin heeft om een dag van te voren te beginnen met voeren. Vogels moeten het eerst ontdekken. Zorg ervoor dat je alleen verantwoord voer gebruikt, en bijvoorbeeld geen vetbollen in plastic netjes.
Waarom tellen?
Hoe meer tuinen worden geteld hoe nauwkeuriger de uitslag. Doordat er nu al twintig jaar tuinvogels worden geteld kunnen veranderingen worden gesignaleerd. Zo verdween de spreeuw uit de landelijke top 10, maar werd de grote bonte specht steeds vaker gezien. En ook was een duidelijke dip in de merelstand te zien en daarmee de impact van het Usutu-virus. De opkomst van de halsbandparkiet in de grote steden is ook duidelijk vastgelegd.
De huismus staat vanaf het begin af aan op de eerste plaats als meest getelde soort. Vogels die in groepen leven doen het sowieso goed in de top 10. Als we op een andere manier kijken naar de top 10 en niet naar de totale aantallen maar naar de hoeveelheid tuinen waar de huismus wel of niet is gezien, dan wordt deze slechts in de helft van de tuinen waargenomen. Wanneer je de resultaten van elk jaar naast elkaar legt zie je dat de huismus in steeds minder tuinen wordt waargenomen wordt op deze wijze de achteruitgang van de huismus zichtbaar in de resultaten van de Tuinvogeltelling.
Meest getelde vogels in 2022
Vorig jaar hebben maar liefst 170.000 mensen meegedaan met de Tuinvogeltelling en bij elkaar zijn er meer dan 2,4 miljoen vogels geteld. Dat leverde de volgende top 10 op:
- Huismus – 453.502
- Koolmees – 307.963
- Merel – 199.676
- Pimpelmees – 198.125
- Vink – 149.501
- Kauw – 148.363
- Houtduif – 114.975
- Ekster – 105.754
- Turkse tortel – 103.164
- Roodborst – 95.076
Hoe werkt het?
Je telt gedurende het weekend één keer 30 minuten achter elkaar. Voorkom dubbeltellingen, zie je het ene moment 4 koolmezen en even later 3? Tel ze niet bij elkaar op, maar noteer het hoogste aantal dat je tegelijk zag, dus 4.
Alleen vogels in je eigen tuin of balkon tellen mee. Verrekijker, pen en papier bij de hand en je bent er klaar voor. Laat je niet tegenhouden als je nog niet alle vogels kent, de meeste tuinvogels uit de top 10 kun je herkennen met dit formulier met de meest voorkomende vogels. Eventueel kun je het downloaden en uitprinten. Geef de telling door vóór maandag 30 januari 12:00 uur.
Ga naar https://mijntuinvogeltelling.vogelbescherming.nl/ voor alle informatie. In het telweekend tref je daar ook het telformulier.
Eén reactie
Dit weekend doen wij voor de eerste keer mee met de Nationale vogeltelling. Benieuwd naar de resultaten.