Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kraanvogeltrek voorspellen met de kraanvogelradar

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Trekkende kraanvogels zijn te voorspellen met de kraanvogelradar
Fotograaf: Daniele Occhiato

Het is de moeite waard om dit weekend regelmatig even naar boven kijken: er is namelijk een grote kans dat groepen migrerende kraanvogels over Nederland en België zullen vliegen. En met de kraanvogelradar vergroot je de kans dat je ze ziet!

Vanaf zaterdag 12 november draait de wind naar een (zuid)oostelijke richting. Op dit moment zijn er volgens schattingen van het European Crane Migration Network (ECMN) ruim 60.000 kraanvogels in de buurt van het Duitse Diepholz. Een groot deel van deze vogels zou dit weekend op de vleugels kunnen gaan. Door de windrichting is het de verwachting dat die vogels dan richting Nederland en België worden gestuwd.

Kraanvogelradar

Een heel bruikbare app is de kraanvogelradar. Deze tool is gemaakt door Koen de Koning van WUR. Hij had de ervaring dat je op basis van alleen actuele waarnemingen vaak net te laat bent om de kraanvogeltrek goed mee te maken. Om die reden bedacht hij een tool waarmee hij op basis van de vliegrichting, tijd, windrichting en windsnelheid een inschatting maakt waar de vogels op dit moment kunnen vliegen.

Zo vergroot je je kansen om (dit weekend) kraanvogels te zien. Je vindt de app hier:  https://cranes.sensingclues.org/cranes/

Voor een uitleg over hoe de kraanvogelradar precies werkt kun je onderstaand filmpje bekijken:

Kraanvogels tijdens de trek
 Voorspel waar je overvliegende kraanvogels kan waarnemen met de kraanvogelradar. Fotograaf: Rixte Boskma

Wil je meer weten over deze vogelsoort? Klik dan hier.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: