Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Kijktip: de verwonderaars

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Fotograaf: Rik van der Linden

Ken je de YouTube serie ‘De verwonderaars’ al? Het is een regelrechte aanrader, het gaat namelijk over mensen zoals jij en ik: mensen die wild zijn van natuur en waarnemen en het is steengoed gemaakt. Vorige week is de vierde aflevering online verschenen met als titel ‘Kijken kun je leren’. In deze aflevering staan drie mensen centraal: de vogelaars Bert Geelmuiden en Robin Drenth uit Nijkerk en Auke-Florian Hiemstra, onderzoeker bij Naturalis.

De Verwonderaars is een initiatief van documentaire- en programmamaker Rik van der Linden:

“In 2020 besloot ik al mijn werk als filmmaker in dienst te stellen van de biodiversiteit. Niet alleen uit urgentie, maar ook omdat ikzelf oog had gekregen voor de natuur in mijn directe omgeving en had ervaren wat een verrijking dat is. Ik gaf me een jaar om te kijken waar het pad van verwondering me zou brengen. Op waarneming.nl verdwaalde ik op een avond in de profielen van waarnemers. Ik zag dat er mensen waren die 700.000 vogels ingevoerd hadden, mensen die hun waarnemingen altijd op precies dezelfde plek deden. Mensen die zich helemaal toespitsen op algen en wieren en mensen die hun waarnemingen uit de jaren ’50 allemaal handmatig hadden ingevoerd. Ik werd nieuwsgierig naar de mensen achter de profielen en dat was het begin van De Verwonderaars’.

Voorlopig telt de serie acht afleveringen en elke tiende van de maand verschijnt de nieuwe aflevering. Abonneer je op het YouTube kanaal van de verwonderaars om geen aflevering te missen én om de afgelopen afleveringen te bekijken.

Wil je verder lezen over Robin Drenth? Vorig jaar publiceerden wij een interview met hem. Leuk weetje (na het kijken van de docu): Robin zit intussen op meer dan 4000 waarnemingen van de meerkoet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: