Er is een enorm aanbod in verrekijkers: van spotgoedkoop tot duizenden euro’s. Wat maakt het verschil en waar moet je op letten als je een verrekijker koopt? En wie voor het eerst door een verrekijker kijkt zal merken dat het nog wel wat oefening vraagt: hoe ‘vang’ je nu ineens die vogels met je verrekijker?
Johan Stuart van Landschap Noord-Holland heeft hierover een paar korte maar heel bruikbare video’s gemaakt, zowel over de punten waar je op moet letten bij de aanschaf, als over het gebruik van een verrekijker en een telescoop.
Wil je meer leren over vogels kijken? Lees dan deze artikelen.
4 reacties
Dag Bouke,
Bedankt voor uw antwoord en tip, zal deze zeker meenemen.
Heb een 2tal jaar geleden eens een test gedaan met de Canon 10×32 IS en ik moet toegeven dat dit eigenlijk “zwaar” tegenviel.
Als lid van Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen staat oa. de Kite (mooie korting) ook nog op mijn lijstje.
Jullie winkel in Zeist is net even te ver maar wip wel eens binnen als ik nog eens, hopelijk snel, naar het mooie Nederland kom 😉
Dag Peter,
Ik heb de kite stabilised, en kan die alleen maar aanbevelen. Enkel in een bos vind ik hem niet bruikbaar.
Hallo,
Heeft er iemand ervaring met gestabiliseerde verrekijkers, pro-contra?
Bedankt voor de info.
Jazeker,
Gestabiliseerde verrekijkers zijn erg fijn als je houdt van hogere vergrotingsfactoren die je in een ongestabiliseerde verrekijker niet goed meer zou kunnen gebruiken uit de losse hand i.v.m. de trillingen. De nadelen zijn voor een groot deel dezelfde nadelen die inherent zijn aan hogere vergrotingsfactoren: je beeldbreedte is beperkt en je offert lichtsterkte op. Een ander nadeel is het formaat, de elektronica die nodig zijn hebben ook ruimte nodig en hoewel dit soort kijkers al een stuk kleiner is dan ze bijvoorbeeld 10 jaar geleden waren, zijn ze nog steeds vrij bulky. Een ander ‘probleem’ is dat de kijker dus elektronica bevat, dat maakt de kijker kwetsbaarder dan een puur mechanisch exemplaar en dat zie je terug in de vaak geringe garantie die je er op krijgt. Al met al zijn er dus best wel wat nadelen maar voor veel mensen wegen de voordelen daar ruimschoots tegenop. Van tevreden gebruikers hoor ik regelmatig dat de kijker een soort niche bezet ergens tussen een all-round verrekijker en een telescoop in. Ik zou wel aanbevelen om er eens rustig één te testen voor je tot aanschaf overgaat. Kom bijvoorbeeld een keer langs in de winkel van Vogelbescherming Nederland, daar kun je de nieuwe Raaf uitgebreid uitproberen.