Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Goudhanen, soorten voor fijnproevers

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Zo herken je de goudhaan: De verbluffende schoonheid van een vuurgoudhaan.
De verbluffende schoonheid van een vuurgoudhaan. Fotograaf: Daniele Occhiato

De eerste waarneming van een vuurgoudhaan zal bij de meeste vogelaars op het netvlies gebrand zijn. De schoonheid van deze kleinste vogel van Europa is verbluffend. Maar ook zijn iets minder kleurrijke neefje de goudhaan mag er zijn.

Vuurgoudhaan

De vuurgoudhaan meet van kop tot kont nog geen 10 cm. Erg klein dus. Het is een erg beweeglijke vogel die bijna letterlijk geen seconde stil zit. Hij heeft een voorkeur voor naaldbossen, vooral sparrenbossen. Buiten de broedtijd is de verspreiding een stuk groter en kun je ‘m in allerlei struwelen en – al dan niet in gemengde mezengroepjes – waarnemen.

Vogelaars van oudere leeftijd horen de vuurgoudhaan niet meer want zijn geluid zit boven een bepaalde frequentie. De vuurgoudhaan komt vooral voor in de oostelijke helft van Nederland en België.

Vuurgoudhaan met de opvallende goudkleurige zweem in de nek en donkere oogstreep. Fotograaf: Harvey van Diek

Goudhaan

De goudhaan is eveneens erg klein en even groot als de vuurgoudhaan. Hij is overwegend lichtgroen. Het is de algemenere van de twee soorten goudhanen. Meestal trekken ze groepsgewijs op, met name in de winter en dan sluiten ook wel vuurgoudhanen, maar vooral mezen aan. Samen trekken ze dan door het gebladerte op zoek naar insecten. Zowel de goudhaan als vuurgoudhaan zijn jaarvogels, dus het hele jaar hier waar te nemen. Net als de vuurgoudhaan heeft de goudhaan een heel hoge roep en zang die niet door iedereen gehoord wordt vanwege de zeer hoge frequentie. De goudhaan is veel talrijker dan de vuurgoudhaan met de hoogste aantallen op de Veluwe, oostelijk Brabant, Drenthe en Overijssel, dus de oostelijke helft van Nederland. Op de najaarstrek kun je ook langs de kust grote aantallen waarnemen.

Goudhanen zoeken hun voedsel vooral in naaldbomen. Het donkere oog zonder oogstreep valt op.

Verschillen en overeenkomsten

Beide goudhanen zijn zoals gezegd zeer klein en overwegend groen.  Beide soorten hebben een voorkeur voor naald- en gemengde bossen. Ook hebben ze beide een geel/oranje kruinstreep en een witte vleugelstreep met witte hoek. Ook zijn ze beide zeer beweeglijk dus goed in de kijker krijgen is een uitdaging. De verschillen zijn als volgt:

  • De vuurgoudhaan heeft een helder mosgroene rug en een opvallend goudkleurige zweem in de nek. De goudhaan is egaler groen van kleur.
  • De vuurgoudhaan heeft een zwarte oogstreep met daarboven een witte oorstreek. Het oog van de goudhaan is donker zonder oogstreep.
  • De kleuren van de vuurgoudhaan zijn uitgesprokener dan de minder opvallend gekleurde goudhaan.
Illustraties uit het boek Vogels vergelijken. Illustraties: Elwin van der Kolk
Illustraties uit het boek Vogels vergelijken. Illustraties: Elwin van der Kolk

Verschillen in geluid

De geluiden van beide goudhanen lijken ook op elkaar; ijl en hoog. Een geoefend oor kan het onderscheid wel maken. In de toekomst besteden we hier aandacht aan in de rubriek vogelzang.

Wil je meer weten over deze vogelsoorten? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: