Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Er zit een bijzondere roofvogel in mijn tuin!

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
vrouwtje sperwer.
Fotograaf: Harvey van Diek

Als klein vogelaartje woonde ik in Westervoort. We hadden een kleine, maar groene tuin. Op een dag ‘hing’ er in het gaas een roofvogel. Hij zat blijkbaar verstrikt, want ik kon hem pakken zonder dat ie wegvloog. Met het vogelboek in de hand kwam ik uit op een nogal zeldzame soort. Dit moest een smelleken zijn! Pas jaren later en vele ‘vogeluren’ verder, kwam ik erachter dat het toch iets anders moet zijn geweest.

Paspoort smelleken

Smellekens zijn kleine roofvogels die vooral in september-november in kleine aantallen doortrekken in Nederland. Vaak volgen ze zangvogels zoals graspiepers en veldleeuweriken op trek. Dit is hun belangrijkste voedsel dus daar willen ze bij in de buurt zijn. Van nature broeden ze in noordelijke streken. Een klein deel overwintert in ons land. Ze hebben een voorkeur voor uitgestrekte vlakten en open landschappen en mijden juist steden en dorpen.

Klein, gedrongen, bruin, verticale borststreping: smelleken! Fotograaf: Harvey van Diek

Paspoort sperwer

In tegenstelling tot het smelleken is de sperwer juist wel een vogel die relatief veel in steden en dorpen wordt gezien. Ook de sperwer leeft voornamelijk van zangvogels die ze met een korte snelle vlucht proberen te verrassen. Omdat het vrouwtje van de sperwer flink groter is dan het mannetje kan ze veel grotere prooien aan tot het formaat turkse tortel. Het mannetje jaagt vooral op vogels tot de grootte van een spreeuw. Sperwers broeden vroeger veel in aaneengesloten bossen, maar tegenwoordig vooral in kleine geïsoleerde bosjes in open landschappen of parken in de stad. De broedbosjes moeten niet teveel ondergroei hebben. Sperwers hebben steeds meer te lijden onder de predatiedruk van haviken en het toegenomen aantal boommarters. De landelijke trend is al twintig jaar licht afnemend.

Gele ogen, lichte wenkbrauwstreep, horizontale borststreping: sperwer! Fotograaf: Harvey van Diek

Trefkans in de stad

Op basis van het habitat kon ‘mijn’ smelleken van vroeger helemaal geen smelleken zijn. Die zit namelijk niet in de stad. Bijna alle kleine roofvogels die in de stad opduiken zijn sperwers. Broedende sperwers verhuizen steeds vaker van natuurgebieden naar de stad. In de in winter trekken ook veel sperwers naar de stad. Ze bezoeken graag tuinen waar wordt gevoerd om even een huismus, mees of vink te ‘snacken’.  

Qua uiterlijk lijken ze best veel op elkaar, vooral de vrouwtjes en onvolwassen vogels. Kijk maar eens naar de foto om de verschillen te zien. Links een smelleken, rechts een sperwer.

De verschillen tussen de smelleken en de sperwer.
Fotograaf: Harvey van Diek

Wil je meer weten over deze vogelsoorten? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: