Nieuwe soortenlijst op Birdpix

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

De afgelopen jaren was het bijhouden van de soortenlijst op Birdpix er een beetje bij ingeschoten. Nu de nieuwe site alweer een jaar in de lucht is, is het een mooi moment om deze achterstand in te halen. Sinds jaar en dag volgt Birdpix de soortenlijst van het IOC. Deze organisatie brengt tweemaal per jaar een nieuwe lijst uit die alle soorten en ondersoorten bevat. Bij Birdpix hebben we ervoor gekozen alleen de soorten in de lijst op te nemen. Nu wil het geval dat er meerdere organisaties lijsten bijhouden en al die lijsten verschillen enigszins. Zo houdt de Commissie Systematiek Nederlandse Avifauna (CSNA) een lijst bij die door veel Nederlandse vogelliefhebbers gebruikt wordt en die de nodige soorten bevat die door het IOC als ondersoort gezien worden. Voorbeelden hiervan zijn de Witbuikrotgans, de Rouwkwikstaart of de Grote Barmsijs. Omdat we denken dat Birdpixers het fijn vinden ook die soorten met hun bekende naam in te kunnen vullen, hebben we besloten voor Birdpix ook alle soorten uit de CSNA-lijst toe te voegen. Daarbij gebruiken we dan wel de wetenschappelijke naam volgens het IOC.

De nieuwe lijst is inmiddels ingevoerd en voor de meest voorkomende soorten zul je er niet veel van merken, anders dan dat er wat veranderingen in Nederlandse, Engelse of wetenschappelijke naam zijn.

Buiten dat zijn er twee soorten wijzigingen: zogeheten splits en lumps. Bij een lump wordt een soort “gedegradeerd” tot ondersoort van een andere soort en krijgt dan dus de soortnaam van die andere soort. Zo is bijvoorbeeld de Kortvleugelkarekiet nu weer gewoon een ondersoort van de Kleine Karekiet. Bij een split wordt een ondersoort “gepromoveerd” tot nieuwe soort. Zo is de Afrikaanse Vink, voorheen een ondersoort van “onze” Vink, nu een eigen soort. Bij de invoering van de nieuwe lijst zijn alle lumps automatisch doorgevoerd. Voor de splits is het nodig om alle foto’s van soorten die gesplitst zijn opnieuw te beoordelen om te kijken of het nu misschien een andere soort is. De komende tijd zullen we deze wijzigingen handmatig doorvoeren, waarbij we een reactie achterlaten bij je foto, zodat je ook een melding krijgt als er bij jouw foto iets veranderd is.

Tot slot nog iets over de zogeheten hybriden. In de oude Birdpix lijst waren enkele hybriden toegevoegd. Aangezien dit specialistische materie is en de focus hier toch meer ligt op de fotografie hebben we besloten geen hybriden aan de lijst toe te voegen. In plaats daarvan hebben we één soort, “Hybride algemeen”, toegevoegd die je hiervoor kunt gebruiken. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon plaatsen onder één van de twee soorten waar het om gaat.

De lijst die nu ingevoerd is, is gebaseerd op IOC lijst 14.2. We hebben samen met Pixfactory de ICT-systemen zodanig ingericht dat het vanaf nu vrij eenvoudig is te upgraden naar een nieuwe versie. Dus vanaf nu is het plan dat er twee keer per jaar een update zal plaatsvinden.

Log in om reageren.
Reacties worden geladen