Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Jaarlijst Tuin: hoeveel soorten zie jij in je tuin?

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Grote Gele Kwikstaart
Grote gele kwikstaart, als tuinsoort geen gemakkelijke maar zeker niet onmogelijk! Ze overwinteren in de stad en overtrekkend heb je kans in het hele land. Fotograaf: Jurgen Maassen

Veel vogelaars houden van lijstjes. Soorten die je in Nederland hebt gezien, in je local patch (gebied in de buurt waar je vaak komt) en natuurlijk in je eigen tuin of balkon: de zogenaamde tuinlijst. Je kan bijhouden wat je ooit in je tuin allemaal hebt gezien, maar je kan ook elk jaar opnieuw beginnen, oftewel een Jaarlijst Tuin.

Welke soorten zijn allemaal mogelijk?

Wij dagen je uit om samen met zoveel mogelijk andere vogelaars een Jaarlijst Tuin bij te houden in 2023. Wat kun je allemaal verwachten vanuit je tuin of balkon, hoeveel soorten? Wat zijn de verrassingen?

Via het onderstaand formulier kun je een soortenlijst downloaden. Deze kun je bijvoorbeeld op je koelkast plakken en alle vogels noteren die je in of vanuit je tuin ziet. Aan het einde van het jaar krijg je dan automatisch een seintje hoe je de lijst kan inleveren.

Stimulans om beter te kijken

Een tuinlijst werkt extra motiverend om goed op te letten wat je allemaal rond je huis kan zien. Het maakt je meer bewust van wat je ziet. Op menig vogelaarskoelkast prijkt dan ook een lijstje vogelsoorten. Wie weet staat daar bij jou straks een bladkoning op. Een prachtige soort om zomaar ergens in Nederland te zien, maar in je tuin al helemaal!

Bladkoning
Een bladkoning in je tuin, hoe gaaf is dat!  Fotograaf: Daniele Occhiato

Telrichtlijnen

  • Alle vogels die je ín of vanuit je tuin of balkon ziet of hoort tellen mee, dus ook overvliegende soorten op afstand. Zolang je ze maar ziet of hoort vanuit je tuin of huis.
  • Vanaf 1 januari 2023 t/m 31 december 2023, dag en nacht.
  • Begin je pas in de loop van het jaar? Geen probleem, doe vooral mee. Eventuele wintersoorten die je al in januari hebt gezien zitten vast nog in je hoofd! Of anders zie je ze nog in de laatste maanden van het jaar.
  • Neem je vogelgeluiden op? Vul die ook in, maar noteer er bij dat het een opname is.

Download hier jouw Jaarlijst 2023

Wil je meedoen met deze challenge? Vul dan je e-mail adres in om een soortenlijst te downloaden. Dan houden we je ook meteen op de hoogte middels onze nieuwsbrief en hoor je aan het einde van het jaar hoe en wanneer je jouw lijst kan insturen.

 

De smaak te pakken?

Vind je het zo leuk dat je wekelijks bijhoudt wat je in je tuin ziet? Kijk dan ook eens op Jaarrondtuintelling.nl.

Deze Challenge is gesloten
Log in om reageren.
Reacties worden geladen

Deze artikelen vind je vast ook interessant: