Iets meer dan een kwart eeuw geleden verscheen de paperback ‘Sijsje en drijfsijsjes’ (1996), de voorloper van de nu verschenen indrukwekkende Vogelatlas Amsterdam. Het recent verschenen boek laat zien dat zich in de regio Groot Amsterdam (554 km²), ondanks de nog steeds voortschrijdende urbanisatie, nog steeds veel broed- en wintervogels ophouden.
Uiteenlopende veranderingen
Het vogelleven blijkt er door uiteenlopende dynamische ontwikkelingen uiteen te lopen van niet voorziene vestigingen enerzijds tot verdwijning van soorten anderzijds. De ontwikkeling van vogels in dit veranderende landschap worden geschetst, onder meer aan de hand van de ecologische hoofdgroepen.
Reproduceerbare onderzoekmethode
Belangrijk in het boek is, dat de onderzoekmethode goed wordt verantwoord en daardoor een handvat biedt voor vergelijkbaar ornithologisch onderzoek in andere stedelijke agglomeraties. Een overzichtskaart toont de begrenzing en gebiedsnamen. Met de vogelatlas overeenkomstige andere regionale atlassen worden aangehaald. Tegelijkertijd is de beschrijving van het op gedetailleerde schaal inventariseren van wintervogels de moeite waard.
De hoofdmoot vormen de beschrijvingen van maar liefst 330 soorten, aangevuld met die van 22 exoten. Dit deel van de atlas geeft een goed beeld van de Amsterdamse vogelwereld met per soort in woord en beeld respectievelijk een korte schets, het voorkomen, en veranderingen in de populatie. Daarbij steeds per soort opgenomen vier verspreidingskaartjes met aan- of afwezigheid per kilometerhok van zowel broed- en wintervogels, vergeleken met de periode 2005-2009 en 1985-1995. Talrijke prachtige foto’s verluchtigen het geheel.
Groen, van, F.M., J. Louwe Koooijmans, G. Timmermans & K. Wonders 2022. Vogelatlas Amsterdam, Broedvogels en wintervogels in en rond de hoofdstad. 28,5 x 23.6 cm. 435 blz. ISBN 978 90 5615 948 1. Gebonden, harde omslag. Noordboek, Gorredijk. € 34,90.