Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Boekrecensie: Tien vogels die de wereld veranderden

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

In de geschiedenis van de mensheid zijn vogels niet weg te denken. We hebben op ze gejaagd en ze gedomesticeerd. We hebben ze vereerd in onze religies. We hebben ze gebruikt voor voedsel en veren. We hebben ze in onze kunst en muziek verheven tot iconen.

In het boek Tien vogels die de wereld veranderden vertelt Stephen Moss het verhaal van de lange en veelbewogen relatie tussen mensen en vogels.

Tien soorten heeft hij geselecteerd waar een bijzonder verhaal aan vast hangt. Per soort gaat hij uitgebreid in op welke rol ze hebben gespeeld in de menselijke geschiedenis. Hij doet dit in een aangename stijl boordevol anekdotes, waardoor het boek lekker wegleest als een roman.

Zoals je kon verwachten komt de uitgestorven dodo aan bod alsook de verre nakomelingen van de gedomesticeerde rotsduif : de postduif.  Het hoofdstuk over de kalkoen is bijzonder interessant, met name de relatie tussen de kalkoen en menselijke carnivoren.

De raaf, die in oude culturen een belangrijke plaats bezette, krijgt veel aandacht. Oude verhalen bevestigen het imago van deze intelligente vogel. Ronduit droef is het verhaal over de grote mussencampagne onder het bewind van de  ’grote leider’ de Chinees Mao Zedong.

Wie zich verder wil verlustigen aan de verhalen over de darwinvink, humboldt-aalscholver, Amerikaanse kleine zilverreiger,  Amerikaanse zeearend en kiezerspinguïn zal niet teleurgesteld worden met dit boeiende boek.

Het boek bevat veel voetnoten en informatiehonger wordt opgewekt door de bibliografie met liefst 690 titels.

Moss, S.  2023. Tien vogels die de wereld veranderden. AmboIAnthos uitgeverij, Amsterdam. 348 blz. ISBN  9789026362132. Prijs € 24,99.

Klik hier om andere actuele recensies te lezen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: