Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Boekrecensie: Een gruttoparadijs

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

De grutto is een populaire vogelsoort gezien het grote aantal boeken dat is verschenen over deze soort. Met name onder de weidevogelbeschermers is er een grote schare fans. De auteur is een van hen. Het gruttoparadijs waarover hij zijn licht laat schijnen bevindt zich in een laagveengebied bij Idzega in Friesland, enkele kilometers ten zuidwesten van Sneek.  Een aantal boeren heeft zich daar samen met andere belanghebbenden opgeworpen als rasechte weidevogelbeschermers. Allen zagen de noodzaak in om bij te dragen aan het behoud van de gruttopopulatie. 

Skriezekrite Idzega

De verantwoordelijkheid van het hele project ligt bij een collectief: de in 2006 opgerichte ‘Skriezekrite Idzega‘, oftewel ‘Gruttokring Idzega’. Veehouders en vogelwachters vervullen hierin een hoofdrol, maar worden ondersteund door natuurbeheerders, het waterschap en jagers. Alle betrokkenen komen uitgebreid aan het woord, waarbij hun meningen en posities binnen het project worden weergegeven. In het boek wordt ook het belang van weidevogelreservaten, water, weidevogelzuivel en de inzet van drones belicht. Drones zijn gebruikt om nesten te registreren. Er wordt uitvoerig aandacht geschonken aan predatie, een verschijnsel dat veel ongenoegen oproept. Ook ecologisch onderzoek komt naar voren in het boek, middels een inbreng van biologen van de Rijksuniversiteit Groningen. Getalsmatig is de informatie in het boek af en toe beperkt. Bijvoorbeeld over het aantal broedparen van de grutto worden alleen uit 2006 (428 legsels) en 2021 (299 legsels) getallen vermeld. Helaas wordt ook nergens vermeld hoe groot de oppervlakte van het onderzochte gebied is. Zeer lezenswaardig was het initiatief van het zuivelmerk Weideweelde, dat de consument ervan bewust maakt dat er gruttovriendelijke zuivel bestaat.

Hettema. A. (2022). Een gruttoparadijs. 23 x 15 cm. 158 bladzijden. Paperback. ISBN 978 90 5011 876. KNNV Uitgeverij, Zeist. Prijs € 22,50.

Wil je meer weten over deze vogelsoort? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: